Dragutinović: Kredit jedini izlaz

Ministarka finansija Diana Dragutinović zatražila je od poslanika u Skupštini da podrže Zakon o zaduživanju kojim će Srbija uzeti kredit od 400 miliona dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

13:37

Default images

Kredit u evrima, protivvrednosti 400 miliona dolara Srbija će uzeti od Societe ženeral banke koja je ponudila najbolju kamatnu stopu od 3,87 odsto.

Obrazlažući Zakon o zaduživanju putem uzimanja dugoročnog kredita, Dragutinovićeva je rekla da Srbija mora da se zaduži s obzirom da ukupne obaveze Srbije po svim osnovama iznose 200 milijardi dinara.

"Prema Zakonu o budžetu republike Srbije 2011. koji podrazumeva prihod od 724,5 milijardi dinara i rashod od 845 milijardi dinara, deficit je 120 milijardi dinara. I kada pogledate koje su potrebe za finansiranjem budžeta repbulike: deficit plus otplate stare devizne štednje, obveznice londonskog kluba i otplate glavnice po ranije uzetim kreditima, najgrublje rečeno potrebe za finansiranjem iznose oko 200 milijardi dinara", navela je Dragutinović.

Ministarka je napomenula je sam parlament usvojio sva akta vezana za dugove koji Srbija ima po navedenim osnovama, kao i da je u usvojenim dokuemntima kao izvore za pokriće finansijskih potreba definisao trezorske zapisi, korišćenje sredstaa sa konsolidovanih računa trezora, neutrošena sredstva iz prethodnih godina, i sredstva iz privatizacije koja će smanjiti potrebu za zaduživanje Srbije.
"Prema Zakonu o budetu predviđeno je zaduženje za programsku podršku budžetu uz garancije Svetske banke u izonsu od 400 milina dolara, ali će se Srbija imajući u vidu strukturu duga zadužiti u evrima, u ukupnoj protivvrednosti kredita", navela je Dragutinović.

U ugovoru koji treba da bude potpisan sa Socite ženeral bankom uslovi finansiranja biće sledeći: u pitanju je šestogodišnji aranžman, kamatna stopa biće jednaka zbiru šestogodišnjeg svapa za evro, fiksne kamatne stope, fiksne kamatne marže od jedan odsto i fiskne jednokrane nadoknade u izonosu od 0,5 odsto od iznosa kredita, što ukupno iznosi 3,87 odsto.

Rok otplate je 72 meseca, a glavnica će biti isplaćena jednokratno po isteku trajanja kredita.

Ministarka Dragutinović objasnila je poslanicima u Skupštini i da je Vlada u izboru banke sprovela postupak javne nabavke.

"Bilo je sedam validnih ponuda, od kojih su se izdvojile tri grupe ponuda. Socijete ženeral, Siti bank i Kredit svis imale su najpovoljnije ponude koje su se kretale ako gledamo inetrnu stopu prinosa na dan otvaranja ponude između 3,87 i 3,92 posto. Druga grupa banaka Dojče banka, GP morgan i zajednička ponuda Ineze i Infrastruktur iInovacione banke između 4,57 i 4,75 odsto, i konačno ponuda Rajfajzen banke bila je i najnepovoljnija i iznosila je 5,33 odsto", objasnila je Dragutinivić.

Ona je dodala da bi u slučaju da Srbija emituje obveznice u evrima ta kamata morala da iznosi najamanje od sedam do 7,3 odsto.

Prema Zakonu o javnom dugu Skupština Srbije odlučuje o zaduživanju Republike Sbije putem uzimanja dugoročnog kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: