Dulić: Katastar nepokretnosti 2011,

Srbija će tokom 2011. godine najzad dobiti katastar nepokretnosti, najavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

11:02

Default images

"Siguran sam da ćemo u 2011. Srbiju najzad zaokružiti kao zemlju u kojoj se tačno zna šta se nalazi na svakom kvadratnom centimetru", rekao je Dulić.

Dulić je izjavio da će u 2011. država nastaviti da uređuje svojinskođpravne odnose nad zemljištem, jer bez toga Srbija ne može da se razvija, niti da uđe u Evropsku Uniju.

Ministar je upozorio da su problemi u toj oblasti zanemarivani proteklih decenija i da Srbiji još uvek nedostaje racionalno planiranje, jer se ne zna gde i šta može da se gradi i pod kojim uslovima.

Katastar nepokretnosti će definisati svaku nepokretnost položajem, veličinom i adresom sa upisanim nosiocem prava i upisanim postojećim teretima i ograničenjima.

Nakon izvršenog upisa, građanima će biti omogućeno da svoja prava dokazuju na najlakši i najpouzdaniji način, putem lista nepokretnosti koji se kao dokaz izdaje iz digitalne baze podataka katastra.

Time se omogućava brže ostvarivanje hipotekarnih kredita i upis hipoteka, čime se povećava sigurnost i tržišna vrednost nepokretnosti i olakšava eventualna prodaja, što će urediti tržište nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: