NIS u plusu sa novim vlasnikom

Protekla godina je bila istovremeno teška, prelomna i uspešna za NIS, koji je za devet meseci ostvario dobit od 2,7 milijardi dinara.

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

12:30

Default images

Ukupna prošlogodišnja dobit biće i veća nego u devet meseci, uz EBITDA (profit pre plaćanja poreza, kamata), koji neće biti manji od 25 milijardi dinara, naveo je generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko.

Ovo je, podsetio je on, bila prva godina rada kompanije za koju u potpunosti odgovara novi tim menadžera, za razliku od 2009. kada je tim radio samo devet meseci i nije mogao da pokrije gubitke prvog kvartala.

"U celini, rekao bih da je 2010. bila složena, ali uspešna. S pozicije prihoda kompanije, bila je ovo prelomna godina", ocenio je Kravčenko.

On je objasnio da je 2010. godina bila teška za poslovanje, pre svega, zbog nepredviđenog pada dinara prema evru, rasta cene sirove nafte i nepredviđenog pada tražnje na tržištu.

"Bez obzira na sve to, uspeli smo da u devet meseci (zaključno sa septembrom), ostvarimo čistu dobit od 2,7 milijardi dinara, kao i rast u svim segmentima, povećali smo proizvodnju nafte za više od 30 odsto, povećali smo i prodaju, što je uvećalo naš udeo na tržištu za dva odsto", rekao je generalni direktor NIS-a.

On je ukazao da je ta kompanija smanjila i dugovanje bankama za 32 odsto i kreditnu zaduženost za 40 procenata.

"U 2011. godini poželeli bismo sebi i svim partnerima da cena nafte bude stabilna, kao i dinar", rekao je Kravčenko, izrazivši očekivanje da će iduću godinu obeležiti određeni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije i povećanje tražnje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: