Plata raste tri puta u 2011.

Već od primanja za ovaj mesec, koja stižu u januaru, doći će i do dugoočekivanog odmrzavanja zarada i penzija.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

10:58

Default images

Ali, kako vreme prolazi, obećavani procenti povećanja se sve više smanjuju, pa se tako prvo povećanje od planiranih šest svelo na dva odsto.

Projekcije države kažu da će naredno povećanje biti 2,9 odsto, a zatim još jedno od dva odsto.

Pomeraju se i termini za odmrzavanje, pa će se naredno obaviti u maju, umesto u aprilu, dok će se oktobarsko usklađivanje pretvoriti u novembarsko. Identična je i dinamika po kojoj će zarade primati svi oni koji rade u javnom sektoru. Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je u četvrtak, nakon usvajanja u parlamentu, Zakon o budžetu za narednu godinu i set propisa koji ga prate.

Plan državne kase predviđa da će primanja u narednoj godini biti 724 milijarde dinara, a rashodi 845 milijardi, odnosno da će minus republičkog budžeta iznositi 120,5 milijardi dinara.

Ono što budžet za narednu godinu razlikuje od onih iz prethodnih godina je da se, gledajući kroz brojke, država konačno i deklarativno odrekla ideje da će upravo ona biti ta koja će u periodu krize biti glavni investitor koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Kapitalni izdaci su, tako, ove godine i zvanično na nivou od jedan odsto BDP, odnosno iznose tek nešto više od 30 milijardi dinara. I ta skromna sredstva biće iskorišćena na velike projekte - Koridor 10.

Veća će biti i socijalna davanja, ali će i država, odnosno njen aparat, da nas košta u proseku desetak odsto više nego ove godine. Jer, troškovi administracije su, u najvećem broju državnih institucija, prilagođeni za procenat inflacije ostvaren u ovoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: