Trinaesta plata samo za srećnike

Manje od jedan odsto preduzeća u Srbiji isplaćuje 13. platu, pokazuju podaci. Od 72.000 firmi koje podnose završne račune, samo njih 600 daje i platu pride.

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

00:13

Default images

U najvećim kompanijama umesto nje dele novogodišnje bonuse kada zaposleni ostvare bolje poslovne rezultate.

Tako je 13. plata zapravo otišla u zaborav, jer na nju mogu da računaju retki srećnici, zaposleni u velikim profitabilnim kompanijama. U Telenoru, na primer, navode da iako 13. platu nikada nisu ni isplaćivali, njihovi zaposleni dobijaju godišnji bonus.

"U zavisnosti od pozicije i zvanja, stepena u kojem su postignuti ciljevi, godišnji bonus je u najnižem iznosu u visini jedne plate", kažu u Telenoru. U kompaniji Komtrejd sve zavisi od rezultata poslovanja, pa tako i novogodišnji bonusi. "Krajem godine sumiraju se prodajni rezultati članica grupacije i odlučuje se koliko će se nagraditi svaki zaposleni", tvrde u Komtrejdu.

Direktor kompanije „Bol pekidžing" u Srbiji David Banjai ističe da se bonus isplaćuje na osnovu postignutih rezultata, i to svim zaposlenima, a može da iznosi do 10 odsto godišnje plate.

Nagrađivanje zaposlenih u Vipu takođe zavisi od rezultata rada i „ispunjenja ličnih ciljeva". "Ovakvo nagrađivanje je uspešno jer zaposlene motiviše da vode računa i o sopstvenom i o kompanijskom razvoju", navode u Vipu.

S druge strane, u Uniji poslodavaca ističu da je u 2009. godini oko 600 firmi isplaćivalo 13. platu, a da takav rezultat može da se očekuje i u ovoj godini. "Međutim, pre krize, u 2008. godini, 2.100 kompanija davalo je još jednu platu", kaže Dragoljub Rajić, portparol Unije.

On navodi da je stanje u privredi ove godine u odnosu na prošlu manje-više isto. Jedini rast su imala preduzeća koja imaju preko 30 odsto robe u svom plasmanu za izvoz.

"Zbog toga se bonusi najviše dele u tim firmama koje su izvoznici poljoprivrednih proizvoda, metalskih proizvoda, iz sektora telekomunikacija, kao i one koje rade sa naftom i gasom...", kaže Rajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: