Srbija napokon gradi brze pruge

Srbiji su potrebne bolje i kavlitetnije pruge na kojima će vozovi moći da se kreću najmanje 100 kilometara na sat, kaže Milovan Marković.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.12.2010.

14:40

Default images

Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković je istakao da je urađena analiza pokazuje da će za izgradnju brzih pruga i modernizaciju postojećih u narednih 15 godina biti potrebno investirati pet do šest milijardi evra, a potrebno je još 2,7 milijardi evra za održavanje tih pruga.

Do sada nismo redovno planirali sredstva, nismo imali izvore, ali da bi našu mrežu od 3.900 kilometara održali u postojećem stanju, potrebno je u narednih 17 godina 2,8 milijardi evra, kazao je Marković.

On je ukazao da će za brzinu kretanja od 160 kilometa na sat biti osposobljena deonica Beograd-Novi Sad, a kreditima iz evropskih banka biće završena kompletna modernizacija te pruge.

Do tada ćemo imati i elektromotorne vozove, pa ćemo moći da poštujemo red vožnje, koji sada ponekad ne možemo, zbog oštećenja pruga, objasnio je on.

Zatim će se raditi nastavak modernizacije pruge severnog kraka Koridora 10 prema Subotici, a radi se i na pruzi od Stare pazove do granice sa Hrvatskom, prema Šidu.

Na južnom kraku od Beograda do Niša, takođe, ćemo rešiti pritanje dvokolosečne pruge, brzine do 160 kilometara na sat, najavio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: