Cvetković: Krov nad glavom za sve

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je situacija u Kraljevu pod kontrolom i da do početka zime niko u gradu ne sme ostati bez krova nad glavom.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.11.2010.

18:50

Default images

"Postoji ozbiljan plan i studija države, tako da je situacija u Kraljevu pod kontrolom, ali moramo da budemo solidarni", rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao da će Vlada Srbije pokloniti 400 ili 500 montažnih kuća za građane koji su ostali bez smeštaja, a rebalansom budžeta za pomoć u obnovi Kraljeva obezbeđeno je 100 miliona dinara.

Reč je o kućama koje su rađene najsavremenijom tehnologijom i trajnog su karaktera i građanima će biti obezbeđene u narednih mesec do dva dana, rekao je Cvetković. On je rekao da je u odnosu na njegovu prethodnu posetu Kraljevu, odmah posle zemljotresa koji je pogodio taj grad i okolinu 3. novembra, urađeno dosta na obnovi oštećenih zgrada. "Za to što je urađeno najveću zaslugu imaju ljudi iz Kraljeva, kao i oni koji su došli da pomognu u otklanjanju posledica koje je nanela ta prirodna katastrofa", rekao je Cvetković.

Premijer je precizirao da će ukupna pomoć Kraljevu dostići milijardu dinara, a osim iz rebalansa budžeta deo sredstava biće obezbeđen i preusmeravanjem određenog novca koji je bio namenjen za neke stavke, kao što je recimo podsticaj građevinskoj industriji.

Cvetković je najavio da će u 2011. godini budžetska sredstva za lokalnu samupravu početi da se vraćaju na predkrizni nivo i to povećanje će negde biti u potpunosti na starom nivou, dok će u nekim slučajevima biti manje.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da resorno ministarstvo i Vlada Srbije sa Kraljevom imaju svakodnevno višesatnu komunikaciju i da postoji jasan plan šta će sve biti urađeno u narednom periodu. "U sadašnoj situaciji prioritet su stanovništvo, individualni objekti i stambene zgrade, dok će o javnim objektima, poput škola i bolnica, brigu preuzeti resorna ministarstva", rekao je Marković.

Marković je ukazao da će u Kraljevu biti ispravljena neka pogrešna iskustva iz prošlosti, kao što je bio slučaj posle zemljotresa u Mionici. Zbog toga su, prema rečima Markovića, u Kraljevo došli stručnjaci Građevinske direkcije, Republičke direkcije za imovinu i Direkcije za otklanjanje posledica zemljotresa u Kolubarskom okrugu koji će pružiti odgovarajuću pomoć u saniranju posledica zemljotresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: