PKS: Agrarni budžet povećati 10%

Privredna komora Srbije (PKS) će tražiti da agrarni budžet ove godine bude 10 odsto veći, odnosno da subvencije za inpute u poljoprivredi budu veće.

Izvor: Beta

Sreda, 06.10.2010.

09:08

Default images

Ove godine je agrarni budžet 2,6 odsto ukupnog budžeta.

Što se tiče rebalansa budžeta za ovu godinu, PKS smatra da bi njime trebalo utvrditi značajnija novčana sredstva (za agrar), bilo je reči da će to biti ili 1,5 milijardi dinara, ili dve milijarde dinara.

Sekretar Odbora Milan Prostran je izrazio nadu da će se "posle svih ovih događanja na tržištu u zadnja tri meseca, za jedan takav iznos naći mesta, kako bi se, pre svega, ažurirala plaćanja po osnovu donetih više od 30 uredbi“.

Prostran je dodao da bi takvim rebalansom bio moguće eventualno zauzeti bolju poziciju kod premiranja mleka, "proizvodnje kod koje postoje najveći problemi i deficit". On je kao primer naveo Hrvatsku, gde premije za mleko iznose od osam do 14 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i vrsta mleka.

Udeo poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu (BDP) će zbog poskupljenja poljoprivrednih proizvoda najverovatnije biti veći za oko dva odsto, navodi PKS. Udeo poljoprivrede, zajedno sa prehrambenom industrijom u BDP-u, prošle godine je bio 13,5 odsto. Prostran kaže da pšenice i kukuruza ima dovoljno i da ne treba donositi nikakve mere zabrane izvoza, jer za to nema objektivnih razloga a moglo bi da dovede do gubljenja tržišta.

On je kazao da će, kako se procenjuje, biti viška od oko 100.000 tona pšenice i oko dva miliona tona kukuruza. Prostran je kazao i da je za godinu dana kilogram pšenice poskupeo sa oko devet na više od 20 dinara, kukuruza sa oko 12 na 18 dinara, a suncokreta sa oko 17 dinara na 35.

Ove godine je proizvedeno oko 6,8 miliona tona kukuruza, što je za sedam odsto više u odnosu na prošlu godinu, pšenice oko 1,3 miliona tona, što je za oko 20 odsto manje nego prošle godine, suncokreta oko 380.000 tona, odnosno 2,4 odsto više nego prošle godine.

U odnosu na desetogodišnji prosek, proizvodnja pšenice je manja za oko 20 odsto, dok je očekivana proizvodnja kukuruza veća za oko 26 odsto, rečeno je na sednici.

U ovogodišnjoj jesenjoj setvi biće zasadjeno oko milion hektara oraničnih povrsina, i to najviše, na oko 550.000 hektara, pšenice. Procenjuje se da će za kupovinu poljoprivrednih proizvoda, koji su potrebni za prerađivačku industriju, biti potrebno obezbediti oko 60 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: