Ljajić: U Srbiji bez prodaje organa

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da Srbija, ipak, nije toliko siromašna zemlja da bi građani morali da prodaju organe da bi preživeli.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

15:02

Default images

Pojedini mediji objavili su da je u Doljevcu, kod Niša, zbog velike stope siromašnih stanovnika te opštine, osnovana agencija za prodaju krvi i ljudskih organa.

Ljajić, predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić i direktor Centra za socijalni rad Sava Stevanović negirali su takvu informaciju, ocenivši je proizvoljnom, zlonamernom protivzakonitom.

On kaže da se radi o pokušaju skretanja pažnje na siromaštvo u tom kraju. „Sam taj događaj više je bio povod da se skrene pažnja na to nego što će od toga nešto biti, na svu sreću", rekao je Ljajić. Osnivanje agencije za prodaju krvi i ljudskih organa ranije je najavio je sekretar Sportskog saveza Doljevca Dragić Nerandžić, uz obrazloženje da ima mnogo siromašnih osoba koji bi donirali svoje organe u zamenu za novac i preživljavanje.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić Međarac izjavio da je takav potez opštinskog činovnika skandalozan.

"Muka u Doljevcu nije dotle došla da bi se napravio ovakav skandal. Dotični gospodin, a i ljudi koji su u javnosti podržali ideju, imaju po jednu platu u kući i poljorivredna gazdinstva. Ne znam šta ga je ponelo da priča da smo spremni da prodamo bubrege, krv i druge organe. Mislim da je to nebuloza i budalaština", ocenio je Ljubić.

Ministar Ljajić je ocenio da i statistički podaci i realni život pokazuje da je u Doljevcu veliko siromaštvo, veće nego što je bilo u 2009. godine. "Uostalom i podaci za celu Srbiju govore da je povećan procenat onih koji žive ispod linije siromaštva", zaključio je Ljajić.

Ljajić je toj opštininajavio više sredstava za rad narodne kuhinje, četiri kuće za četiri porodice koje žive u selima koja pripadaju toj opštini i ogrev koji će, kako je rekao, biti obezbeđen u saradnji sa Srbijašumama. On je dodao da će do kraja godine u Doljevcu biti obezbeđeno još 400 obroka u narodnoj kuhinji koja već isporučuje toliko porcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: