Otišle dve mlrd. EUR, kurs opet 106

Evro danas vredi više od 106 dinara, prvi put posle dva meseca. Iako je srednji kurs 33 pare više nego juče, NBS nije intervenisala na deviznom tržištu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

00:07

Default images

Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da je najverovatniji uzrok skoka evra velika potražnja za devizama.

"Takođe, pala je vrednost prodaje blagajničkih zapisa na 59 milijardi, što je najniža vrednost u poslednjih deset godina, a to utiče na likvidnost. Razlog je i činjenica da se krajem svakog tromesečja izmiruju razne obaveze prema inostranstvu", navodi Nikolić.

"Pretpostavljam da će još danas biti kritično, ali nakon toga ne bi smeo da se nastavi rast evra. Ukoliko želi da održi inflaciju, NBS bi morala odmah da interveniše, jer više nema izbora, došla je do crvene linije. U suprotnom, mogu slobodno javno da kažu da odustaju", kaže on. Ekonomista Zoran Popov tvrdi da za slabljenje dinara nisu krivi ekonomski, već špekulativni razlozi i da "neko očigledno ima višak dinara od prodaje ili čega već i naravno hoće da ih pretvori u evre, najverovatnije da bi ih izneo iz zemlje".

"Drugi razlog zaista ne vidim, jer sigurno evre ne kupuju penzioneri i srednja klasa. Razloge treba tražiti u krugu tih oko četiri odsto stanovništva koji su izrazito bogati i oni prouzrokuju te velike oscilacije. Nikad nije bilo promene kursa evra kada se isplaćuju penzije, niti će ih ikada biti", objašnjava Popov i dodaje da ne veruje ni da razlog leži u uvozu, jer je tražnja u Srbiji veoma niska.

Popov takođe ističe i da država troši previše novca na odbranu kursa dinara. "Naša država nema jasnu ekonomsku politiku. Nema čak ni nejasnu ekonomsku politiku. Po svemu sudeći, novac koji je potrošen na odbranu dinara potrošen je uzalud", kaže on.

Popov objašnjava da smo "sav novac koji smo dobili od MMF-a potrošili na odbranu kursa, a povećala se nezaposlenost, stopa privrednog rasta je na nuli, industrijska proizvodnja nam je nikakva, i u svetlu takvih činjenica, sve je to uzaludno".

Ekonomista Miladin Kovačević smatra da nije u pitanju ništa novo. "Jednostavno, kurs je pre svega pod platno-bilansnim pritiskom i ne možemo vratiti kreditni priliv koji je postojao pre krize. Samim tim se povremeno na deviznom tržištu javlja jača tražnja nego ponuda i NBS interveniše kako bi smanjila te javne potrebe. Nije to nikakva novost", kaže on.

"Ljudi konstantno pokušavaju da objasne to na sto načina i pričaju gluposti. Niko ne može da uđe u to ko i zašto traži na deviznom tržištu više nego što je tražio dva dana pre. Ne traži i ne nudi svakog dana svaki igrač na deviznom tržištu istu količinu para. Prosto, svakog dana je drugačije i zbog toga dolazi do fluktuacije i intervencija NBS", objašnjava Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: