Oprez oko kupovine Telekoma Kosova

Zbog upozorenja da nelegalno koristi infrastrukturu Telekoma Srbije, uspeh tendera za privatizaciju kosovskog telekomunikacionog operatera neizvestan.

Izvor: Blic

Sreda, 29.09.2010.

22:02

Default images

Odluka vlasti na Kosovu da započnu privatizaciju telekomunikacionog operatera PTK, koji koristi imovinu Telekoma Srbije naišla je na oštre reakcije srpskog operatera.

Telekom je odmah po objavljivanju odluke o pokretanju tendera poslao pismo zainteresovanim kompanijama, navodeći da PTK nelegalno koristi opremu Telekoma i zatraživši od njih da povuku svoje ponude.

Srpski telekom je naveo da će „preduzeti pravne mere prema svim odgovornim autoritetima koji ne sprečavaju ovakvo ilegalno raspolaganje uzurpiranom korporativnom imovinom Telekoma Srbije, kao i prema eventualnim kupcima“. Iako većina operatera koji važe za potencijalne kupce nije htela zvanično da govori o svom stavu u vezi sa ovim, Telekomov potez izgleda da je ipak imao efekta. Tako u Hrvatskom telekomu, koji je najavljen kao mogući učesnik tendera, kažu da će tek posle detaljne pravne analize moći da daju svoj sud o ovom pitanju.

"Hrvatski Telekom prijavio se za pretkvalifikacioni postupak za privatizaciju PTK. Ako se HT kvalifikuje za dalji postupak, što bi trebalo da bude poznato sledeće nedelje, imaćemo mogućnost dubinske provere PTK. Takva analiza PTK uključiće i procenu svih pravnih rizika vezanih uz privatizaciju. Upoznati smo s izjavom Telekoma Srbije putem medija. Pre nego što sprovedemo opisane postupke i uz pomoć pravnih savetnika pribavimo potrebne pravne analize, nismo u mogućnosti da damo kvalifikovani sud o navedenoj izjavi i njenim pravnim posledicama", ističu u Hrvatskom telekomu.

Sličan, rezervisan stav po pitanju svog učešća u prodaji PTK, izrazili su i u Telekomu Austrije, kompaniji, koja preko Vip mobajla već posluje u Srbiji kao treći operater mobilne telefonije. „Telekom Austrija grupa je, bez obavezivanja, zainteresovana za aplikacione formulare za tender“, doslovno su nam odgovorili u ovoj kompaniji.

U Telekomu Srbije su rekli da će nastojati da svim pravnim sredstvima zaštite svoju imovinu na Kosovu i Metohiji. „S obzirom na to da je reč o pravnim pitanjima i pravnim argumentima, kojima je mesto u konkretnim postupcima, ovoga puta ne možemo da komentarišemo pojedinosti u medijima“, dodaju u Telekomu.

Zanimljivo je da u Ministarstvu za telekomunikacije nije bilo odgovora na pitanje šta će učiniti kako bi sprečili prodaju imovine Telekoma koju PTK nelegalno koristi i da li će eventualni kupac kosovskog operatera moći da učestvuje na budućem tenderu za Telekom Srbije. U ministarstvu su samo šturo odgovorili da ne žele da daju izjave po ovom pitanju te da je za privatizacione procese nadležno Ministarstvo finansija.

Vlada sprema tužbe da zaštiti imovinu na Kosovu

Politička akcija Srbije radi zaštite imovine na Kosovu i Metohiji nailazi na razumevanje razloga za protest, ali se stalno nastavljaju pokušaji privatizacije kojima se krši Rezolucija UN 1244. Zato Vlada Srbije sprema tužbe za zaštitu državne imovine i pred međunarodnim sudskim instancama, ne samo Telekoma Srbija., već i sva druga preduzeća obuhvaćena bespravnom privatizacijom, rekao je Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.

Ministar kaže da je privatizacija na Kosovu i Metohiji započela 2004. godine iako je Srbija još 2002. godine dobila u pravnoj kancelariji UN u Njujorku pisano tumačenje da Rezolucija 1244 ne daje pravo međunarodnim upraviteljima da privatizuju imovinu Srbije na KiM.

"Zato se na čelu Kosovske poverilačke agencije niko nije hteo da zadrži dugo, čim shvate šta se radi, napuste funkciju, od Edi Berpaka do Marije Fući. Još nismo precizirali koga tužiti, na koji način, pred kojim sudom. Tim pitanjima bavi se više ministarstava. Telekom Srbija nije uzalud pozvao ponuđače na tenderu za prodaju njegove kosovske imovine da povuku ponudu", dodaje Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: