Sindikalcima polutke pre štrajkova

Opšti radnički protest i generalni štrajk gotovo su nemogući u ovom trenutku, ali ih je realno očekivati ako država zapadne u još veću ekonomsku krizu.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

00:11

Default images

Predstavnici sindikata i poznavaoci „radničke scene" u našoj zemlji navode da masovni izlazak radnika na ulice, kao što se to trenutno događa u Sloveniji, nije realan, jer ne postoji poverenje u vođe sindikata, niti sindikalna tradicija i svest kao u zemljama Zapadne Evrope.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Branislav Čanak smatra da postoji niz razloga zbog kojih je nemoguće organizovati generalni štrajk u Srbiji. "Ne možemo očekivati da kod nas svi radnici izađu na ulice, kao u Francuskoj ili Italiji, jer oni imaju iskustva s tim već 60-70 godina, dok je kod nas u tom periodu sindikat bio pod kontrolom države. Kasnije, u periodu Slobodana Miloševića, takođe smo imali jedan državni sindikat. Zbog toga je i danas teško napraviti kritičnu masu za kojom bi pošli svi radnici", kaže Čanak.

Kao drugi razlog on navodi i nepostojanje uverenja kod radnika da će protestom nešto postići. "Dešavalo se da se organizuje i pripremi štrajk, ali dođe ministar za rad Rasim Ljajić, podeli po 2.000 dinara i na kraju ne bude ništa od štrajka. Jednostavno, radnici u Srbiji ne žele da se bore za svoja prava i moguće ih je kupiti za sitninu", objašnjava on.

Sindikati su u Srbiji razjedinjeni i podložni manipulaciji države, kaže Čanak i navodi da "Savez samostalnih sindikata kritikuje samo privatizaciju posle 5. oktobra. Kao, sve pre toga je bilo pošteno. Zbog toga mi nemamo šta da tražimo s njima, jer smatramo da je cela privatizacija lopovluk".

"Isto tako, država je dozvolila sindikatima da se bave delatnostima kojima ne bi trebalo da se bave, kao što je trgovina. Kako da očekujete od vođe sindikata da pokrene nešto kad vam on kaže - 'ma, pusti me sad, čekam da mi stigne 1.000 televizora ili polutki'", optužuje Čanak.

On na kraju ocenjuje da je ključan problem što sindikati nemaju kredibilitet kod građana. "I sada postoje razlozi za generalni štrajk. Pola Evrope se diglo zbog reforme penzionog sistema. Kako to da svi reaguju osim nas?! Ali kod nas sindikalci na prvoj krivini uzmu 2.000 dinara", dodaje Čanak.
Savetnik malih akcionara Branko Pavlović takođe ne veruje u mogućnost generalnog štrajka u ovom trenutku, ali smatra da bi u skoroj budućnosti moglo do dođe opšteg radničkog bunta.

"Vreme u kome su sindikati bili pod kontrolom političara je za nama. Generalnog štrajka neće biti sutra, ali će se on desiti prilikom sledeće nestašice novca. Uprkos nesposobnim sindikalcima, radnike će život terati u pravcu opšteg štrajka. Dodatni razlog je užasna bahatost političara koja iritira građane", dodaje on.

Pavlović navodi da "opšti protest ne treba očekivati 'odozgo', odnosno da ga povedu vođe sindikata, već 'odozdo', da krene iz radničke baze. Tada će se pojaviti i niz radničkih glasnogovornika, a oni koji budu na sindikalnom vrhu i ogluše se o zahteve radnika, biće naprosto 'oduvani'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: