Mleka nema dovoljno bar do januara

Mleka bi u dovoljnim količinama, prema najoptimističnijim najavama proizvođača, na tržištu moglo da bude u toku oktobra.

Izvor: Politika

Utorak, 28.09.2010.

00:10

Default images

Sa druge strane, u vodećim trgovinskim lancima su manje optimistični, a više realni, pa stabilizaciju tržišta ne očekuju pre januara iduće godine.

Koja god od ove dve prognoze da se ostvari, stručnjaci smatraju da će to biti samo kratkoročna stabilizacija. Nesmetano snabdevanje se, kažu, može obezbediti jedino planskom državnom politikom u oblasti poljoprivrede i većom pomoći farmerima.

"Država bi više trebalo da vodi računa, pogotovo što u okruženju imamo najniže stimulacije i premiju za mleko. Sa starom otkupnom cenom mleka niko ne može da pokrije troškove. Zbog toga su prodavali grla, što je dovelo do naglog pada količine sirovog mleka na tržištu. To ne može da zadovolji potrebe proizvođača", objasnila je „mlečnu krizu” Sonja Stojanović, tehnički direktor mladenovačke mlekare Granice. Dok proizvođači, država i stručnjaci ukrštaju argumente zašto nema svežeg mleka u redovnoj svakodnevnoj prodaji i ko je za to kriv, uvoznici, dobavljači i trgovci napravili su novu računicu. Aktuelna nestašica prilika je za odličnu zaradu.

Među potrošačima, posebno onima sa dubljim džepom, koji ne bi u nabavku u cik zore, pravi hit postalo je uvozno mleko. Gotovo dvostruko skuplje od domaćeg, ali polako pronalazi put do kupaca. "To je mleko 'landlibe', koje nam isporučuje dobavljač Filbo. Reč je o nemačkom mleku, ima ga stalno i, u zavisnosti od veličine prodajnog objekta, košta i do 120 dinara po litru", ističu trgovci.

Beleže, kažu, blagi rast tražnje, a to mleko u ponudi je u većini vodećih trgovinskih lanaca.

Čini se da su formulom – „landlibe” umesto „kravice”, oni sa punim novčanikom našli način da prevaziđu „mlečnu krizu”. Šta preostaje drugima? Kada će frižideri sa svežim, a rafovi sa dugotrajnim mlekom biti ponovo puni u svim prodavnicama i u svako doba dana, pitanje je koje se ponavlja iz jutra u jutro.

Robnih rezervi koje bi popunile prazne rafove, kao što je bilo sa uljem, nema. Ova životna namirnica i dalje se nađe jedino u korpama ranoranilaca, dok se u pojedinim radnjama, pa i hipermarketima, ponovo pojavilo i pomalo zaboravljeno mleko u plastičnim kesama.
I najveći trgovci, na pitanje – „da li ima svežeg mleka”, sležu ramenima, dok u manjim radnjama kažu da gotovo i da ne dobijaju beli napitak.

"I dalje nam stižu manje količine sterilizovanog i pasterizovanog mleka od onih koje su nam potrebne za našu maloprodajnu mrežu. Situacija sa snabdevanjem pasterizovanim mlekom malo se poboljšala u odnosu na prethodni period, dok je snabdevanje kiselo-mlečnim proizvodima uobičajeno", rekli su u „Delta maksiju”.

Slično je i kod drugih trgovaca. "Situacija je nepromenjena u poređenju sa prethodnim periodom. Od dobavljača dobijamo manje količine od poručenih", kažu u trgovinskom lancu Idea.

U SOS marketima belog napitka, kažu, ne manjka, iako su količine isporučenog svežeg mleka umanjene. Potrebne količine dobijaju iz dve mlekare – Sremil i Loznica. Ali, verovatno zbog strahovanja mušterija, prodaju se znatno brže nego što bi u uslovima stabilnog snabdevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: