Privrednici neće veći PDV ni poreze

Za srpske privrednike nedopustivo je povećanje poreza na dodatu vrednost koje predlaže Vlada Srbije, kao ni bilo kakvo drugo dodatno poresko opterećenje.

Izvor: Novosti

Utorak, 04.05.2010.

01:24

Default images

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da bi "svako povećanje poreza dovelo do rasta sive ekonomije, a krajnji efekti bili bi kontraproduktivni". On dodaje i da privrednici već godinama ukazuju da je opterećenje privrede visoko.

"Najveća zahvatanja su porezi i doprinosi na zarade. Zato reforma koja ima za cilj smanjenje ovih troškova jeste u interesu privrede", kaže Bugarin. Na pitanje da li je kriza prošla, on odgovara da je "u prva dva meseca 2010. godine kriza kulminirala, a sada ima opadajući efekat, što jeste pozitivan signal. O stvarnom izlasku iz krize ne može se govoriti ako stope rasta u narednim kvartalima ne dostignu sedam odsto".

"Takav rast, bez poreske relaksacije i drugih mera Vlade, srpska privreda sama ne može da postigne. Neophodna su jednostavna sistemska rešenja, koja će privredi biti vetar u jedra. Takođe, investicije i dalje izostaju, a bez ozbiljnih investicija nema održivog rasta", kaže Bugarin.

On objašnjava da je stabilizacija nastavljena na niskom nivou, koji je započet u poslednjem kvartalu prošle godine, i dodaje da je industrijska proizvodnja u prva dva meseca uvećana za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, "što pokazuje da će izlazak iz recesije biti spor". I

Govoreći o znalaju izvoza, Bugarin navodi da je "domaća tražnja u srpskoj privredi zastupljena sa čak 80 odsto. Sve institucije vlasti i sve poslovne asocijacije moraju da rade na povećanju konkurentnosti privrede, odnosno na motivaciji kompanija koje proizvode za izvoz. Jer, ako ne budemo dostigli magičnu cifru da izvoz Srbije bude 50 odsto bruto društvenog proizvoda, nemamo nikakve šanse za održivi razvoj".

On kaže i da "nikad nije bio potrebniji dijalog ljudi iz privrede, sa onima iz izvršne i zakonodavne vlasti. Politika mora da prepozna potrebu za tim dijalogom, jer nije privreda tu zbog politike, nego politika zbog privrede. Ako se to ne razume, ne razumeju se osnovni postulati funkcionisanja privrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: