Od Telekoma autoput do Crne Gore

Ministarka za NIP Verica Kalanović kaže da bi autoput Beograd-južni Jadran trebalo da bude gotov do 2015, a deo novca za taj posao doći će od prodaje Telekoma.

Izvor: Vijesti

Nedelja, 02.05.2010.

16:18

Default images

"Autoput Beograd-južni Jadran je strateški prioritet Srbije i postoji detaljan plan izgradnje koji je utvrđen na najvišem telu koje se bavi infrastrukturom, kojim predsedava predsednik Boris Tadić - Nacionalnom savetu za infrastrukturu", kazala je Kalanovićeva.

Za izgradnju pojedinih deonica biće utrošena sredstva dobijena od prodaje "Telekoma Srbija", napomenula je ministarka. Ona je navela da je cela deonica podeljena na tri sektora, različita po stepenu spremnosti projektne dokumentacie i po izvorima finansiranja.

"Sigurno je da će ove godine, već u toku leta, početi realizacija prve deonice od Uba do Lajkovca novcem iz budžeta Republike Srbije", kazala je Kalanovićeva. Prema njenim rečima, za trasu kroz Srbiju, dužine 255 kilometara, prosečna cena ne bi smela da pređe sedam miliona evra po kilometru.

Ministarka je istakla da će biti učinjeno sve da sektor 1, od Beograda do Ljiga, bude završen u mandatu ove vlade. "S obzirom na važnost, celi put bi trebalo da bude završen do 2015. godine. Imamo obavezu prema građanima i nemamo prava da odugovlačimo sa realizacijom projekta koji je njihova dugogodišnja potreba i želja, ali i pretpostavka za brži ekonomski razvoj", rekla je ministarka.

"Izgradnjom ovog autoputa, Koridora 10, i modernih regionalnih saobraćajnica koje su projektovane kao duple trake otvorenog tipa, Srbija će za pet godina izgledati drugačije i ljudima koji u njoj žive i ljudima koji u nju dolaze. Iz Crne Gore će se dolaziti modernim autoputem, iz Hrvatske, Mađarske i Makedonije Koridorom 10, iz Republike Srpske i BiH i Rumunije modernim saobraćajnicama od regionalnog značaja, tako da na Balkanu više ništa neće biti daleko", kazala je Kalanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: