JRB: Raskinut ugovor sa Drakulićem

Agencija za privatizaciju je saopštila da je raskinula kupoprodajni ugovor za Jugoslovensko rečno brodarstvo sa kupcem, kompanijom Zorana Drakulića EDDSG.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 03.02.2010.

13:48

Default images

Imajući u vidu da kupac nije u ugovorenim rokovima, kao ni u naknadno ostavljenom roku, uplatio prvu ratu prodajne cene i dostavio garancije za dobro izvršenje posla, Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor. Bečkoj kompaniji čiji je vlasnik Zoran Drakulić, koja je odustala od kupovine JRB-a, Agencija treba da naplati bankarsku garanciju od milion evra.

Istovremeno, Agencija navodi i da neće započeti pregovore sa drugorangiranim ponuđačem (konzorcijum «CFNR» Francuska, «Dunavski Lloyd Sisak» Hrvatska i «Bomex Export Import», Srbija) jer je taj konzorcijum odustao od ponude time što je "odbio da produži važenje Licitacione garancije, kojom je njegova ponuda bila obezbeđena". Agencija dodaje i da će u najskorijem periodu pristupiti pripremama za objavljivanje novog tendera.

Inače, vlasnik kompanije "Ist point" Zoran Drakulić kaže da je zainteresovan za strateško partnerstvo sa "Jugoslovenskim rečnim brodarstvom" (JRB). Drakulić je ocenio da, iako je cena JRB pristupačna i prihvatljiva sa ekonomskog stanovništa, zbog ekonomske krize, koja je pogodila sve kompanije, njegova austrijska brodarska kompanija EDDSG, koja je konkurisala na tenderu, nije bila u mogućnosti da realizuju tu investiciju.

"S obzirom da nismo uspeli sa kupovinom, videćemo šta su planovi države. Ta kompanija teško da može da opstane samostalno ukoliko se ne priključi nekoj od velikih grupacija koje postoje na Dunavu, a to su ili Ukrajinci, ili Rumuni, ili mi", rekao je Drakulić. On je podsetio da je u rečnom transportu prošle godine smanjen obim posla za oko 50 odsto. "Imali smo velike gubitke i na postojećoj floti. U ovom trenutku po ceni koju smo ponudili nismo mogli da preuzmemo JRB jer su danas cene više od upola manje nego što su bile pre godinu ili godinu i nešto dana", ukazao je on.

Drakulić je ocenio da će ubuduće u rečnom brodarstvu sve zavisiti od zaključenja dugoročnih ugovora. On je rekao i da je tražen još jedan produžetak roka za uplatu prve rate, ali da ovoga puta nije bilo dogovora sa Agencijom za privatizaciju.

Ugovor o prodaji JRB zaključen je prošle godine, a rok za uplatu prve rate odložen je za 29. januar. Ugovorom je predvidjeno da Drakulićeva brodarska kompanije EDDSG iz Austrije uplati prodajnu cenu od 24, 5 miliona evra, a obavezala se i da investira oko 15,73 miliona evra u JRB. To je bio drugi tender za prodaju JRB-a, raspisan krajem juna 2008. godine, a Agencija je najavila da će uskoro početi pripremu novog tendera.

Prvi tender je poništen u martu 2008. godine jer je prvoplasirani konzorcijum firmi Tamoza i Daksin odustao od kupovine, kao i drugoplasirani ponuđač, konzorcijum kompanija Palmali šiping i Palmali holding.

Na tom tenderu Drakulićeva kompanija Ist point je bila trećerangirana, ali je Agencija za privatizaciju odlučila da sa njim ne pregovara zbog nezadovoljavajuće ponude od 32 miliona evra za kapital JRB-a i 16,4 miliona za investicioni program. Prvoplasirani konzorcijum je tada nudio 32,3 miliona evra i investicije u vrednosti 10 miliona evra.

Pravi udar krize tek predstoji

On se osvrnuo i na kretanja u srpskoj privredi. "Rano smo se obradovali da je krenuo oporavak. Pravi udar tek predstoji ove godine i to u martu i aprilu, i mislim da će taj period biti katastrofa za srpsku privredu", ocenio je on.

Govoreći o svojim daljim poslovnim planovima, srpski biznismen je rekao da u ovoj godini planira da proširi i svoj posao vezan za alternativnu energiju, odnosno proizvodnju biogoriva u Boljevcu. "Ist point" u Boljevcu u poseduje fabriku za proizvodnju ekološkog goriva iz biomase. Reč je o pogonu, vrednom više miliona evra, u kome se produkuju drveni peleti.

"Namera nam je da širimo kapacitete sa sadašnjih 30.000 tona godišnje na 100.000 tona", objasnio je Drakulić i dodao da su za proširenje ovog posla planirana ulaganja od devet miliona evra.

Planirana su i dodatna ulaganja u Valjaonicu bakra Sevojno, i to između pet i osam miliona evra, a tu je i novosadski "Novkabel", u koji treba da se investira oko dvadesetak miliona evra, rekao je Drakulić, precizirajući da su sva ta ulaganja predvidjena u ovoj i narednoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: