Do 2015. u energetiku devet mlrd. €

U Srbiji će do 2015. godine u oblast energetike biti uloženo devet milijardi evra, kaže državni sekretar ministarstva rudarstva i energetike Dušan Mrakić.

Izvor: B92

Sreda, 14.10.2009.

12:51

Default images

"U nova energetska postrojenja biće uloženo pet milijardi evra, a u rekonstrukciju, revitalizaciju i modernizaciju četiri milijarde evra", rekao je on i dodao da su glavni ciljevi Srbije u oblasti energetike obezbeđenje sigurnog snadbevanja energijom, povećana efikasnost energetskog sistema, zaštita životne sredine i razvoj obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, najkasnije početkom naredne godine termoelektrane Kolubara i Obrenovac dobiće strateške partnere, počela je rekonstrukcija HE Đerdap, koja će u narednih šest godina dobijati godišnje po jedan remontovani generator.

Skladište gasa Banatski dvor se nalazi u veoma dobrom stanju, kazao je Mrakić i najavio da očekuje da će najkasnije do kraja januara biti osposobljene bušotine za vađenje gasa.

On očekuje da će narednih nekoliko dana biti potpisan ugovor Srbijagasa sa nemačkom firmom Eon o obezbeđivanju 200 miliona kubnih metara gasa koji će biti uskladišten u Mađarskoj. Dodao je i da će u narednih 10 do 15 dana biti osnovana i zajednička kompanija sa Gaspromom o izgradnji gasovoda Južni tok.

Mrakić je ocenio i da Srbija ima velike mogućnosti u razvoju obnovljivih izvora energije, biomase, vetro-parkova, solarne i geotermalne energije. Krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine u skupštinskoj proceduri trebalo bi da se nađu Izmene i dopune zakona o energetici, kazao je Mrakić i najavio donošenje Zakona o racionalnom korišćenju energije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: