Novac od MMF-a za otplatu dugova

Srbiji je u ovom trenutku na osnovu povećanja kvote u MMF-u na raspolaganju oko 620 miliona dolara, što će biti iskorišćeno za otplatu dugova.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.10.2009.

15:12

Default images

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović kaže da će Srbija koristiti dodatna sredstva te međunarodne finansijske institucije jer je to najjeftinija pozajmica. Značajno je, kako je obrazložila, što se ta pozajmica neće iskoristi za pokrivanje budžetskog deficita nego za otplatu dugova, odnosno refinansiranje ranijih zajmova.

Ona je dodala da se ne radi o klasičnom kreditu ili stend baj aranžmanu kakve države članice imaju sa Međunarodnim monetarnim fondom. "Ovo je potencijalni novac koji se može i ne mora koristiti, bez uslovljavanja. Ukoliko se ne koristi, država nema nikakav trošak, a ako se koristi jedini trošak je kamate koja iznosi 0,26 odsto godišnje", rekla je Dragutinović.

Prema njenim rečima, to nisu potraživanja MMF-a, nego potencijalne obaveze zemalja članaca. "Radi se o sredstvima koja su dostupna svakoj zemlji članici MMF-a bez uslovljavanja. Reč je o najjeftinijim sredstvima koje je moguće naći i koja se mogu veoma brzo povući", rekla je Dragutinović.

Ona je navela da članice MMF-a ta sredstva mogu koristiti da smanje obaveza u plaćanjima prema inostranstvi, za otplatu dugova, kao i za podršku deviznim rezervama i finsiranje budžetskog deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: