Institut za kukuruz povećava izvoz

Instituta za kukuruz "Zemun polje", koji je prošle godine izvezao 10 miliona evra semena kukuruza i uljarica, trebalo bi ove godine da poveća izvoz za 10 do 20 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2008.

08:17

Default images

Povećanje izvoza će zavisiti od kvaliteta zrna i količine semena koja će biti na raspolaganju, ali i cene na svetskom tržištu, rekao je direktor instituta Goran Saratlić.

Izvoz semena je prošle godine bio veći od 5.500 tona, kazao je on i istakao da je celokupna prošlogodišnja proizvodnja prodata i da Institut nema zaliha. Ove godine je prvi put seme izvezeno u Španiju, Portugal, Češku i Slovačku, dodao je Saratlić.

Institut je u dobroj fazi, jer se svake od prethodne tri-četiri godine procenat učešća na tržištu Srbije povećavao za dva do tri odsto. Prošle godine Institut je u nove mašine i opremu uložio više od tri miliona evra, dok će ove godine ulaganje biti upola manje.

Saratlić je najavio da će Institut u septembru otvoriti pogon za preradu kukuruza i soje u brašno bez glutena, vredan oko 300 hiljada evra.

Pogon, čija je gradnja počela krajem prošle godine, zamišljen je kao pilot projekat, koji će uvećati kapacitete ukoliko tržište bude prihvatilo nove proizvode, naveo je on.

U septembru se očekuje i završetak poslednje faze izgradnje doradnog centra za seme, koji će u potpunosti biti digitalizovan, a čiji će kapacitet biti oko osam hiljada tona godišnje, rekao je Saratlić.

On je ocenio i da je kukuruz na njivama trenutno u dobrom stanju, ali da bi bilo poželjno da u narednim danima padne obilnija kiša. Direktor Instituta za kukuruz "Zemun polje" očekuje da cena kukuruza ovogodišnjeg roda bude 20 do 30 veća od sadašnje koja iznosi od 15 do 16 dinara po kilogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: