Na tržištu uskoro jeftinije meso?

Poremećaj na tržištu mesa postoji, ali ćemo iz republičkih robnih rezervi intervenisati tek nakon što o tome odluči Vlada Srbije, kaže Slobodan Damjanović.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Sreda, 04.06.2008.

11:06

Default images

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve, Slobodan Damjanović, je naveo da intervencija sada nije moguća iz domaćih rezervi, već isključivo iz inostranstva.

"Na tržištu nema žive stoke, klaničari, realno, nemaju zaliha, a prisutan je i svima dobro poznat problem visokih trgovinskih marži", naglasio je on i dodao da se razlog za sadašnje stanje može naći u ranijem odnosu klaničara prema proizvođačima, a koji je demotivisao sve oni koji su se bavili uzgojem stoke.

Prema njegovim rečima, još se ne zna rok u kom će se meso nabavljeno kroz sistem robnih rezervi naći pred kupcima u maloprodaji.

"Potrebno je, naravno, proveriti da li mesa ima u zemljama u okruženju, jer pretpostavljamo da sličan problem imaju i komšije. Poznato je, naime, da je bila izrazita nestašica kukuruza i da je nabavka hrane i ostalih potreba bila vrlo skupa, tako da se nikome nije isplatilo da uzgaja stoku", kaže Damjanović.

Sam uvoz žive stoke ne bi radila Direkcija za robne rezerve. "Verovatno je da će se Vlada Srbije odlučiti da ovaj interventni uvoz uradi SDPR koji je bio predložen i za planirani uvoz pšenice", naveo je Damjanović.

On je ocenio da se ne može očekivati da se uvozno meso brzo posle odluke vlade nađe u trgovinama. "Ako za primer uzmemo planiran uvoz pšenice, gde je rok za dostavljanje u silose bio 60 dana, verovatno je da će rok za pojavljivanje mesa iz uvoza u maloprodaji biti i duži", dodao je.

Sa druge strane, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je da građani narednih dana mogu očekivati pojeftinjenje svežeg mesa.

"Planiramo da pustimo iz robnih rezervi određenu količinu stoke koja je na tovu i tako pomognemo smirivanju cena mesa", rekao je Bubalo i dodao da će cene tog mesa biti jeftinije od onih u prodavnicama, ali nije precizirao o kojim količinama i o kojoj vrsti stoke se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: