Dinkić sa delegacijom Mercedesa

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić predložio je delegaciji Mercedesa uspostavljanje strateške saradnje sa pribojskim FAP-om, po modelu Zastave i Fijata.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 07.05.2008.

09:47

Default images

Dinkić je to predložio na sastanku sa predstavnicima Mercedesa, imajući u vidu dugogodišnju saradnju te nemačke automobilske kompanije i FAP-a, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije posle razgovora.

U saopštenju se, međutim, ne navodi da li su i kako na taj predlog reagovali predstavnici Mercedesa, predvođeni direktorom za Srbiju i Crnu Goru Stavrosom Paraskevaidesom.

Dinkić je naglasio da su uslovi koje je Srbija spremna da ponudi prvoklasnim svetskim kompanija za ulaganja u automobilsku industriju mnogo povoljniji od onih koje nude Rumunija, Mađarska, Češka i Poljska i izrazio uverenje da će Srbija u narednom periodu postati centar automobilske industrije u Jugoistočnoj Evropi.

„Ovi podsticaji uključuju spremnost da se investitoru za izgradnju nove fabrike automobila obezbedi besplatno zemljište opremljeno svom neophodnom komunalnom infrastrukturom, status slobodne carinske zone, oslobađanje od poreza na profit plaćanje lokalnih taksi i poreza u periodu od 10 godina“, preneo je Dinkić potencijalnim ulagačima.

Prema njegovim rečima, država uz to obezbeđuje i plaćanje do 25 odsto investicije veće od 200 miliona evra i zapošljavanje više od 1.000 radnika.

Dinkić je uoči sastanka kazao da je njegova namera da Mercedes zainteresuje za investiranje u Srbiji i da će ukoliko iskažu interesovanje, predložiti da to bude Niš, ali i da će tema razgovora biti i povezivanje Mercedesa sa pribojskim FAP-om.

Mercedes neće odmah doneti odluku, ali je iskazao interesovanje da počnu razgovori o ulaganjima posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i posle odluke Fijata da investira u Kragujevcu, kazao je Dinkić i dodao da bi u Nišu bila locirana fabrika najvažnijeg partnera Fijata u oblasti elektronskih komponenti i to bi bila njihova grinfild investicija.

Prema njegovim rečima, u fabrikama komponenti za automobile proizvedene u Kragujevcu posao bi trebalo da se zaposli oko 7.000 ljudi i one neće biti locirane samo u Kragujevcu.

Povezivanje Mercedesa i FAP-a je spasonosno

Predsednik opštine Priboj Milenko Mlilićević kaže da je inicijativa da se povežu nemački proizvođač automobila Mercedes i pribojski FAP spasonosno rešenje za celu opštinu Priboj. "Ako se priča sa FAP-om loše završi, ni mi u opštini nemamo čemu dobrom da se nadamo", kazao je Milićević.

FAP sa zavisnim preduzećima trenutno zapošljava oko dve hiljade radnika i proizvodi oko 200 vozila godišnje. U godinama najuspešnijeg poslovanja FAP je imao sedam hiljada radnika i godišnje proizvodio oko sedam hiljada vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: