Prepolovljen promet Srbije i Kosova

Prekidom trgovine između Srbije i Kosova, Srbija bi mogla godišnje ostati bez skoro 200 miliona dolara.

Izvor: Emportal

Ponedeljak, 10.03.2008.

11:41

Default images

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara ove godine, ukupan promet između Srbije i Kosmeta opao je za 50 odsto, piše Ekonomist magazina.

Ukupan prošlogodišnji registrovani promet Srbije i Kosova i Metohije iznosio je 199,7 miliona dolara, pri čemu je izvoz iz Srbije (bez Vojvodine) na Kosmet vredeo 189 miliona dolara ili 2,1 odsto ukupnog izvoza Srbije, a uvoz oko 10 miliona dolara ili 0,06 odsto srpskog uvoza.

Vojvodina je na Kosmet u prošloj godini izvezla robe u vrednosti od oko 35 miliona evra.

Štetu će osetiti i žitelji Kosmeta, jer se Srbija sa 13,6 odsto u ukupnom uvozu Kosmeta nalazi na prvom mestu.

Kriza će ipak najpre pogoditi srpske izvoznike kojima je Kosmet postao značajno tržište, a najviše su pogođene firme koje proizvode prehrambene proizvode i građevinski materijal.

"Srpske firme Kosmetu najviše prodaju crep, keramiku, cement, žito, brašno, testenine, meso i mesne preradjevine, te mleko i konditorske proizvode", kaže predsednik Privredne komore na Kosovu i Metohiji Branko Miljković.

Pad prometa potvrđuju i srpski privrednici, koji navode da su nastavili izvoz na severni deo Kosova, ali su obustavili isporuke Albancima, te da iza toga ne stoji njihova odluka, već "spoljni faktori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: