Od danas putarine skuplje 18 odsto

Putarine za domaća vozila, ni posle današnjeg poskupljenja od 18 odsto, neće dostići cene putarina za inostrana vozila.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.02.2008.

14:33

Default images

Na deonici od Beograda do Niša putnička vozila sa domaćim tablicama plaćaće putarinu 730 dinara, a šleperi 4.390 dinara, dok će od Beograda do Šida putarina za putnička vozila biti 340 dinara, a za šlepere 2.050 dinara.

Tendencija je da se cene putarine izjednače za sva vozila, odnosno da se ukinu dvojne tarife, jer država ima obavezu prema Evropskoj uniji i međunarodnim finansijskim organizacijama, naveli su u "Putevima Srbije" i dodali da će dinamika izjednačavanja cena zavisiti od ekonomskih kretanja u Srbiji.

Godišnji prihod "Puteva Srbije" od naplate putarine u 2007. bio je 14,5 milijardi dinara (oko 177 miliona evra), što, kako su ranije naveli, nije dovoljno za održavanje putne infrastrukture. Prihod od akciza iznosio je 5,3 milijarde dinara, a od komercijalnih taksi 0,7 milijardi dinara.

Ti prihodi se, tvrde nadležni, koriste za osnovne delatnosti "Puteva Srbije" - održavanje i zaštitu državnih puteva prvog i drugog reda, kojima se omogućava nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" poslalo je zahtev za povećanje cena putarina za domaća vozila 21. decembra 2007. godine u kojem je navedeno i da putarina za domaća vozila nije povećavana od 1. jula 2006. godine, kada je poskupela 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: