Inteza osniva investicione fondove

Banka Inteza je objavila da je započela osnivanje nekoliko investicionih fondova u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

12:46

Default images

Predstavnica Izvršnog odbora te banke Draginja Đurić je za magazin Bankar kazala da će za mesec dana zvanično objaviti osnivanje fondova i dodala da će se u upravljanju tim fondovma osloniti na iskustvo matične banke u Italiji.

Đurićeva je navela da je bilansna suma Inteze, koja zauzima prvo mesto na srpskom tržištu, nakon pripajanja Panonske banke početkom ove godine dostigla 2,6 milijardi evra, što je za 40 odsto više nego na kraju 2006.

"Plasmani građanima i privredi su dostigli 1,3 milijarde, a depoziti 1,6 milijardi evra i rasli su po istoj stopi od 46 odsto", kazala je ona i dodala da nakon spajanja banka ima mrežu od 225 poslovnica u Srbiji i više od milion klijenata.

Prema njenim rečima, štednja je tokom 2007. uvećana za 260 miliona evra, odnosno za 53 odsto, a krediti građanima porasli za 80 odsto, dostigavši blizu 400 miliona evra.

Đurićeva, koja je i predsednica Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, smatra da će se kamatne stope u Srbiji zadržati na sadašnjem nivou, uz manje oscilacije u oba smera.

"Pooštravanje mera monetarne politike, uz moguć negativan uticaj prenošenja krize sa svetskih finansijskih tržišta na domaći finansijski izvršiće pritisak na rasta kamata, ali će oštra konkurentska borba banaka za klijente delovati u suprotnom smeru", navela je ona.

Draginja Đurić kaže i da sve promene na političkom planu utiču i na bankarski sektor. "Iako do sada nismo osetili nikakve negativne finansijske posledice, na duži rok je izuzetno važno da imamo stabilno političko i makroekonomsko okruženje jer je za stranog inestitora bitno da su mu sredstva na sigurno", naglasila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: