SEAF dokapitalizovao Gomeks

Investicioni fond SEAF objavio je danas da je dokapitalizacijom trgovinskog lanca Gomeks postao vlasnik 35 odsto tog preduzeća.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

16:29

Default images

Generalni direktor SEAF Saut balkan fanda (South Balkan Fund) Vladimir Peševski kazao je na konferenciji za novinare da je zrenjaninsko trgovinsko preduzeće prva firma u Srbiji koju je taj privatni investicioni fond odlučio da dokapitalizuje. SEAF će u narednih pet godina u Gomeks uložiti 10 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, u narednih 6 meseci biće uloženo 2 miliona dolara, a plan je da za pet godina broj zaposlenih koji sada iznosi 300 bude udvostručen, a da promet bude povećan tri puta.

Gomeks je vrlo dobra firma, u potpunosti posluje u skladu sa propisima, prijavljuje sve zaposlene i uredno plaća poreze i ima veliki potencijal za razavoj i zbog svega toga smo posle 200 preduzeća koliko smo za nešto manje od godinu dana analizirali, odlučili da postanemo partneri baš njima, kazao je Peševski.

Vlasnik i direktor Gomeksa Goran Kovačević kaže da se njegova strategija razvoja zasniva na konceptu „supermarket iz vašeg susudstva“ do 2.000 kvadratnih metara, koji potrošačima nudi sveže voće i povrće, mleko, meso, pečeno meso i dodaje da je to najteži vid trgovine, ali i onaj koji toj firmi omogućuje da se bori sa konkurencijom. Kovačević je kazao i da u naredne tri ili četiri godine planira da smanji svoj udeo u preduzeću na oko 30 odsto, kao i da iznese akcije Gomeksa na berzu.

Procena SEAF-a je da Gomeks u ovom trenutku vredi između 2,5 do 3,5 miliona evra.

Gomeks postoji 10 godina, ima 17 objekata u Zrenjaninu i 306 zaposlenih.

SEAF Saut balkan fand je privatni inevsticioni fond koji ulaže kapital u privatne kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i Makedonji i deo je globalne inevesticione kompanije SEAF, koja upravlja kapitalom od oko 500 miliona dolara.

Funkcioniše po principu alternativnog finansiranja "prajvat ekviti" (private equity), što znači da u odabrano preduzeće ulaže novac, a za uzvrat dobija udeo u vlasništvu, a novac obezbeđuje od međunarodnih investitora kao sto su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Medjunarodna finansijska koorporacija (IFC), USAID, SECO, FMO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: