U NBS i devizni bankarski kliring

Narodna banka Srbije je objavila da će se ubuduće i devizni međubankarski kliring obavljati u centralnoj banci.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

16:39

Default images

To će bankama obezbediti brži, efikasniji i jeftiniji platni promet sa inostranstvom. Kliring će se obavljati kao neto obračun u evrima, u skladu sa odlukom koja propisuje uslove i način obavljanja platnog prometa sa inostranstvom i uputstvom za njeno sprovođenje.

Odlukom o međubankarskom kliringu plaćanja u devizama NBS je omogućila da sve naloge za plaćanja u devizama, ukoliko je poverilac istovremeno i klijent tih banaka, ne šalju više inokorespodentnoj banci, već Narodnoj banci Srbije.

Kliring plaćanja u devizama obavljaće se za banke u Srbiji, a odluka NBS omogućava i da se obavlja i za plaćanja između banaka iz Srbije i banaka drugih država, sa čijim će centralnim bankama NBS zaključiti sporazum o kliringu.

Narodna banka Srbije će za obavljanje poslova kliringa bankama naplaćivati naknadu koja će biti višestruko niža od one koju su poslovne banke do sada plaćale inokorespodentnim bankama, što bi trebalo da se odrazi i na visinu naknade koju klijenti plaćaju bankama, odnosno da doprinese pojeftinjenju platnog prometa za sve njegove učesnike.

Propisi koji stvaraju pravni osnov za obavljanje medjubankarskog kliringa plaćanja u devizama na snazi su od 1. aprila 2007. godine, a u toku je testiranje sistema sa bankama, nakon čega sledi zaključivanje ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: