Bugari preuzimaju fabriku stakla

Kupac Srpske fabrike stakla u Paraćinu, bugarska firma "Rubin" iz Plevena, i zvanično će 16. februara preuzeti tu fabriku.

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2007.

08:10

Default images

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" te fabrike Borivoje Jevtić kaže da će do preuzimanja fabrike doći pošto je novi vlasnik dao bankarsku garanciju od 25 miliona evra i ispunio uslov da preko 90 odsto radnika potpiše vansudsko poravnanje za namirenje zaostalih dugova.

Srpska fabrika stakla u Paraćinu prodata je 9. novembra "Rubinu" za 100.000 evra, uz obavezu kupca da preuzme sve dugove i investira u proizvodnju 25 miliona evra. 

Prema rečima Jevtića, radnici fabrike stakla dobili su 130 miliona dinara duga na ime nepoštovanja kolektivnog ugovora u ranijem periodu, a isplaćene su im i jubilarne nagrade i regresi za odmor.

"Od 1.914 radnika, njih 264 je tehnološki višak i oni nisu dobili od države predviđenih 100 evra po godini staža, a kupac se obavezao da će isplatiti 160 evra po godini staža, kako bi nakon toga radnici ostvarili pravo na tržištu rada prema godinama staža", naglasio je Jevtić.

On je ocenio da je "najvažnije" da je Staklara opstala i da će nastaviti da radi, pošto joj je u slučaju neuspele prodaje ozbiljno pretio stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: