Kia Cee'd GT i Kia Pro_cee'd GT

Kia je veoma uspešnu gamu modela Cee'd dodatno "začinila" sa dva sportska modela koji treba da predstavljaju sam vrh ponude. Da li prvenac Kije u takozvanoj "hot heč" kategoriji želi i može da stane na crtu već dokazanim evropskim uličnim trkalicama?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2013.

19:44

Default images

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Pre nešto više od godinu dana na svetskoj promociji novog Cee'd-a u Marbelji sedeli smo sa gospodinom Panu Vainamom, marketing menadžerom evropskog ogranka Kia Motorsa, koji nam je tada rekao da se spremimo za puno konjskih snaga.

Polovinom juna 2013, na severu Austrije, već smo u prilici da isprobamo taj novitet koji nosi skraćenicu GT.
Kia se odlučila da svoje sportsko izadnje predstavi u dva karoserijska oblika. Iako smo u prvi mah Pro_cee'd GT i očekivali, GT izvedba Cee'd-a bila je iznenađenje. I to pozitivno.

Možete smatrati to ličnim stavom autora teksta, ali generalno Cee'd poslednje generacije deluje nam lepše i potpunije od novog Pro_cee'd-a.

Priznajemo, to je stvar ukusa, ali ipak smo za prvi deo testa od Minhenskog aerodroma do Kicbila na severu Austrije uzeli perla beli Cee'd GT. I nismo se pokajali.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4310/1700/1545 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2650 mm
Iako se od automobila koji u svom imenu nosi skraćenicu GT očekuje da je vrlo tvrd i zakleti neprijatelj kamena u bubregu, put smo savladali bez trunke umora.

Jeste, znamo, to su nemački putevi i pitanje je kakva bi situacija bila na drumovima našim nasušnim, ali to će biti tema nekog drugog teksta kada Cee'd GT i Pro_cee'd GT dođu u Srbiju.

Istog dana smo od Beni Ojena, potpredsednika za marketing, saznali da Kijin GT nije ni RS, ni R ni ST, ni GTI i to potpuno svesno i namerno.
Za pogon ova dva modela Korejanci su izabrali nove GDI motore zapremine 1.6 litara koje su obogatili turbo-punjačem.

Sve to je dovelo do toga da ova dva GT-a imaju 50 odsto više snage i 60 odsto veći obrtni moment u odnosu na isti motor bez turbopunjača. Malo li je?

Gledano kroz brojke, Cee'd GT do 100 km/h stiže za 7,7 sekundi i postiže maksimum od 230 kilometara na čas.
Kia Cee'd GT / Pro_cee'd GT 1.6 GDI: zapremina 1591 ccm; snaga 150 kW (204 KS) pri 6.000 o/min; obrtni moment 265 Nm pri 1.750-4.500 o/min
Ono što nam se sigurno dopalo jeste elastičnost koja i čini ovaj automobil izuzetno zabavnim za vožnju. Od 60 do 100 km/h u četvrtoj brzini stižete za 5,4 sekunde.

U petom stepenu prenosa se za 7,3 sekunde stiže od 80-120 km/h, a ista brzina u šestom stepenu prenosa postiže se za 8,8 sekundi.

U praksi sve to deluje izetno veselo i zabavno, naročito ako se tome doda i zvuk izduvnog sistema koji je prilagođen duhu ova dva automobila. Iako glasniji i više sportski, motor je u normalnim režimima vožnje tih i uglađen pa ne stvara zamor prilikom dužih tura.
Što se performansi tiče, Cee'd GT bi mogao da stane na crtu uz novi Clio RS 200, međutim i tu se model iz Žiline u mnogo čemu razlikuje.

Najpre tu je oslanjanje koje jeste tvrđe od standardnog modela, ali nije toliko sportski "trimovano" kao što je to slučaj kod Clia.

Cee'd GT bi najbolje mogao da se definiše kao "hot heč" za početnike. Dobijate zaista snažan motor koji se rado vrti, a ne morate da se odreknete komfora kada vozite decu u školu ili, pak kada sa porodicom odlazite na letovanje.
I možda je tu i najveća prednost ove filozofije menadžmenta Kije. Zaista bi bilo neozbiljno tek tako, preko noći, izbaciti model sportskih afiniteta i očekivati da ostane neka mrvica sa stola "GT" starosedelaca koji već decenijama potvrđuju iznova svoj status.

Umesto toga, dobijate najbolji Cee'd (i Pro_cee'd) koji su ikada napravljeni. Bez ikakvog dvoumljenja možemo da kažemo da su ovo najuzbudljivije Kije koje smo imali prilike da vozimo.

Sve u svemu odlično obavljen posao pod dirigentskom palicom Petera Šrajera.
Napravljen je atraktivan automobil koji prilično uspešno kombinuje odlike "hot heč" automobila sa prodičnim limuzinama. Ostaje samo još da ga probamo i na dužem testu kada dođe u Srbiju.

Činjenica je i da zbog cene (koja još uvek nije zvanično objavljena kod nas) sigurno neće imati veliki udeo na tržištu ali će bez sumnje doprineti da kompletna Cee'd / Pro_cee'd gama izgleda poželjnije nego ikad.

Rekaro u enterijeru

Iako enterijer vuče poreklo od Cee'd-a, za GT varijantu obezbeđene su neke povlastice.

Ono što prvo upada u oči jesu odlična Recaro sedišta koja, pored toga što dobro izgledaju, sjajno drže telo u krivinama.

Crveni konac se provlači u enterijeru kao zaštitini znak GT-a i ima ga na rubovima sedišta, kožnom delu obloge vrata i na volanu.

"Dramatični" instrumenti

Centralni displej ispred vozača predstavlja HD TFT ekran od sedam inča. Kada pokrenete automobil videćete analognu pozadinu kao u skupljim verzijama Cee'd-a.

Međutim pritiskom tastera GT na volanu, ekran se potpuno menja. Umesto klasičnog brzinomera dobijate digitalni sa jasnim žutim ciframa. Sa leve strane se nalazi pokazivač obrtnog momenta, a sa desne prtisak turbine.

Novo značenje reči garancija

Prvi put u istoriji jedan sportski automobil, sa visokim performansama ima punu sedmogodišnju garanciju.

To uopšte nije zanemarljiv podatak ako se ima u vidu da se ovakvi automobili kupuju pre svega da bi se vozili žustro, a samim tim je ceo automobil izložen daleko većoj "torturi".

Auto vruć, cena hladan tuš

Prema infromacijama koje smo dobili na promociji, novi Cee'd GT i Pro_cee'd GT trebalo bi krajem leta da se pojave i u Srbiji.

Za naše tržište uvoznik je predvideo samo modele sa top paketom opreme, a cena bi trebalo da iznosi 25.990 evra. Ozbiljna cena, za ozbiljnu zabavu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Cee'd GT / Pro_cee'd GT
motor turbo, četvorocilindrični GDI
zapremina 1591 ccm
snaga 150 kW (204 KS) pri 6.000 o/min
maksimalni obrtni moment 265 Nm pri 1.750-4.500 o/min
menjač manuelni, 6 brzina
dimenzije (d/š/v) 4310/1700/1545 mm
međuosovinsko rastojanje 2.650 mm
prtljažnik 380-1.318 litara
masa 1.382 / 1.359 kg
rezervoar 53 l
pneumatici 225/40 R 18
maksimalna brzina 230 km/h
ubrzanje 0/100 km/h 7,7 s
prosečna potrošnja (fabrička) 7,4 l/100 km
emisija CO2 171 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: