Golf se vratio na Ring - i oborio sopstveni rekord

Šest meseci nakon što je postavio novi brzinski rekord za serijske modele sa prednjim pogonom na Nirburgringu, Golf GTI Clubsport S vratio se na mesto zločina i popravio prethodni rezultat za dve sekunde.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

11:54

Golf se vratio na Ring - i oborio sopstveni rekord

Volkswagen se nije zadovoljio time da njegov model drži najbolji rezultat u klasi na legendarnoj nemačkoj stazi, već je želeo da poveća prednost nad konkurencijom.

U aprilu je Golf GTI Clubsport S obišao krug za 7 minuta i 49,21 sekundu. Šest meseci kasnije rezultat je popravljen na 7:47.19. Pogledajte snimak nove rekordne vožnje: Ovaj rezultat zabeležen je 26. oktobra, na temperaturi vazduha od 8 stepeni Celzijusa, što je, kako kažu u Volkswagenu, bilo idealno za rad motora i guma na stazi. Poređenja radi, najbolji rezultat jednog od najvećih rivala u klasi, Honde Civic Type R, je 7:50.63.

Ipak, važno je napomenuti da se ovaj Golf razlikuje od standardnog GTI Clubsport modela. U odnosu na regularnu verziju, čiji motor isporučuje 265 ks, Clubsport "S" ima 45 "konja" više. Modifikovani četvorocilindarski 2.0 turbo benzinac razvija 310 ks i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji je dostupan u rasponu 1.700-5.300 o/min.
Osim snažnijeg motora, za ovako dobar rezultat na Nirburgringu zaslužna je manja masa automobila (1.280 kg), koji je 30 kg lakši od Golfa GTI Clubsport. To je između ostalog postignuto zahvaljujući uklanjanu zadnje klupe iz kabine i instaliranjem manjeg akumulatora.

Značajnu ulogu u obaranju rekorda imaju i specijalni pneumatici Michelin Sport Cup 2, ali i optimalno podešeno ogibljene i režim rada motora, koji su prilagođeni Nirburgringu.

Iako je Golf GTI Clubsport S zvanično serijski model, on više ne može da se nabavi u prodaji, jer je svih 400 planiranih primeraka već rasprodato.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: