Počinje Hyundaijeva električna ofanziva

Hibridni i potpuno električni modeli Hyundai Ioniq, koji su predstavljeni na auto-salonu u Ženevi 2016, tokom jeseni stižu u Evorpu. Uoči početka prodaje, korejski proizvođač objavio je tehničke detalje i cene ovih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

12:28

Počinje Hyundaijeva električna ofanziva
Hyundai Ioniq Hybrid

Ambiciozni plan Hyundaija, koji pokušava da parira Toyoti i njenim "zelenim" modelima, polako počinje da se ostvaruje. Prodaja modela Ioniq, u hibridnoj i električnoj verziji, počeće u oktobru, najpre u Velikoj Britaniji. Najjeftinija hibridna opcija, sa benzinskim 1.6 GDi motorm, koštaće od 19.995 funti (oko 23.500 evra prema trenutnom kursu).
Hyundai Ioniq Hybrid
Ovaj model bi na tržištu trebalo da se suprotstavi Toyoti Prius.

Hyundai Ioniq hibrid za pogon koristi 1.6 litarski benzinski motor sa 105 ks, kome pomaže elektromotor sa 43,5 ks. Ukupna, kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 141 ks, a maksimalni obrtni moment 147 Nm.
Hyundai Ioniq Hybrid
Za prenos snage na točkove upotrebljen je šestobrzinski automatski menjač sa duplim kvačilom. Automobil je u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 10,8 s i da razvije maksimalnih 185 km/h.

Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje iznosi samo 3,4 l/100 km, dok vozilo emituje 79 g CO2/km.
Hyundai Ioniq Electric
Kada je reč o čisto električnoj verziji, ona u Velikoj Britaniji košta od 28.995 funti (34.200 evra), bez subvencija.

Za pogon je razvijen elektromotor snage 119,7 ks i maksimalnog obrtnog momenta koji iznosi 295 Nm, a strujom se napaja iz baterije kapaciteta 28 kWh. Hyundai tvrdi da je automobil u stanju da pređe do 280 km sa jednim punjenjem.
Hyundai Ioniq Electric
Što se tiče performansi, Ioniq na struju iz stanja mirovanja do stotke stiže za 9,9 s, pre nego što razvije maksimalnih 166 km/h. Da bi se baterija dopunila do 80 odsto kapaciteta, potrebno je nešto više od pola sata, ali samo ako se koristi specijalni brzi punjač.

Elektični Hyundai opremljen je i regenerativnim sistemom kočenja koji deo energije vraća u bateriju.
Hyundai Ioniq Electric
Dva modela imaju gotovo identičan dizajn, a stilski se razlikuju po manjim detaljima na spoljašnjosti - pre svega po prednjoj maski.

Hyundai u Velikoj Britaniji kupcima nudi petogodišnju garanciju sa neograničenom kilometražom, uz dodatnu garanciju koja pokriva bateriju u periodu od 8 godina ili pređenih 200.000 km. Korejski proizvođač će nakon ove dve verzije kupcima ponuditi i treći model iz Ioniq familije - Plug in hibrid, koji u prodajne salone stiže 2017. godine.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: