Zašto je Renault Kwid tako jeftin?

Renault je nedavno u Indiji predstavio mali globalni niskobudžetni model koji će u toj azijskoj državi imati početnu cenu od samo 4.200 evra. Čelnici francuskog proizvođača otkrili su kako im je pošlo za rukom da proizvedu tako jeftin automobili.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

12:47

Default images

Ako želite da nekom velikom tržištu u razvoju, kao što je indijsko, ponudite niskobudžetni auto, morate pažljivo da osmislite strategiju razvoja i proizvodnje.

Da bi jedan takav automobil istovremeno doneo zaradu kompaniji i bio pristupačan kupcima, potrebno je maksimalno sniziti troškove proizvodnje.
Kada je reč o modelu Kwid, Renault je u tome uspeo tako što je postigao neverovatno visok nivo lokalizacije proizvodnje.

Prema rečima prvog čoveka kompanije, Karlosa Gosna, čak 97 odsto komponenti automobila proizvodi se u Indiji, gde se ovaj model i sklapa.

Sličnu strategiju Renault planira i za druga svetska tržišta – automobil će se izrađivati u lokalnim fabrikama a neće se izvoziti iz Indije.
Takođe, osnovna verzija Kwida je maksimalno ogoljena, s obzirom da proizvođači u ovoj zemlji nisu u obavezi da ugrađuju ABS i ESP u nove modele, što dodatno spušta tržišnu cenu vozila.

U Indiji se godišnje proda oko 3 miliona vozila, a od toga 25% čine automobili iz segmenta kom pripada Kwid, pa će Renault tražiti potencijalne kupce među 750.000 ljudi koji svake godine nabave nov auto iz najniže klase.

U nastavku pogledajte detalje sa indijske premijere Kwida i zapažanja čelnika Renaulta o ovom automobilu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: