Može li jeftini Datsun da osvoji rusko tržište?

Nakon obnavljanja marke Datsun kao svog novog niskobudžetnog brenda i prezentacije prvog modela GO, za indijsko tržište, u Rusiji je predstavljena limuzina on-Do koja će se proizvoditi u fabrici AvtoVAZ u ruskom gradu Toljati.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.04.2014.

11:19

Default images

Svoje neobično ime ovaj model duguje kombinaciji reči iz ruskog i japanskog jezika, a u slobodnom prevodu on-Do znači "on putuje" ili "on se kreće"

Već na prvi pogled vidi se da novi Datsun neodoljivo podseća na model Lada Granta, što ne treba da čudi s obzirom da grupacija Renault-Nissan ima udeo u vlasništvu AvtoVAZ-a koji proizvodi vozila marke Lada.
Datsun on-Do je kompaktna limuzina sa 4 vrata u kojoj može da se preveze 5 osoba. Automobil je dugačak 4.337 mm, širok 1.700 mm, a visok 1.500 mm, i raspolaže sa veoma darežljivih 530 litara prtljažnog prostora.

Paleta pogonskih jedinica svodi se na jedan jedini motor, 1.6 litarski atmosferski benzinac sa 88 ks (65 kW).
Datsun on-Do pojačaće konkurenciju u klasi jeftinih sedana, koji su popularni na velikim automobilskim tržištima sa značajnim mogućnostima rasta prodaje putničkih vozila, a u koja spada i rusko.

U japanskoj kompaniji kažu da će ovaj automobil u Rusiji koštati ispod 400.000 rubalja (8.240 evra), a tačna cena biće poznata uoči početka prodaje, tokom leta 2014.

Datsun planira postepenu ekspanziju prodaje u toj zemlji, tako da će se novi model najpre naći u 25 novih salona, a u sledeće dve godine biće otvoreno još 75 predstavništava širom Rusije.
Prezentaciji novog Datsuna u Rusiji prisustvovao je izvršni direktor Nissana, Carlos Ghosn. On je rekao da je Rusija kao peto najveće automobilsko tržište na svetu veoma značajna za japansku kompaniju.

"Planiramo da do 2017. utrostručimo prodaju naših vozila u Rusiji i da udvostručimo tržišno učešće", istakao je Ghosn.
Ambiciozni planovi svakako podrazumevaju i značajan doprinos u prodaji Datsunovog novog modela. Da bi u tome uspeo, japanski proizvođač moraće uz nisku cenu da kupcima ponudi i odgovarajuću opremu, poput osnovnih sistema bezbednosti, klima uređaja i sl.

Primerak koji je prikazan na fotografijama ima bogatiji paket opreme koji uključuje sve gore navedene stavke, ali i alu felne, prednja svetla za maglu, elektropodizače prozora, automatski klima uređaj...

Datsun će svakako ponuditi i ogoljeniju verziju čija bi cena bila pristupačnija i konkurentna sličnim modelima na ruskom tržištu.

Više fotografija ovog modela možete pogledati u Galeriji.

Pročitajte o Datsunovom modelu GO za indijsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: