Parkiraćemo automobile pomoću daljinskog upravljača

Ford je predstavio novi sistem koji omogućava da vozač parkira automobil čak iako se ne nalazi u njemu. U ovoj kompaniji veruju da će to olakšati parkiranje na uskim parking mestima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

08:50

Default images

Procenjuje se da samo na ulicama evropskih gradova postoji oko 30 miliona parking mesta. Iako je za poslednjih 20 godina prosečna širina automobila porasla za 16 odsto, mnoga od tih mesta zadržala su iste dimenzije, što znatno otežava svakodnevno parkiranje i izlazak iz vozila.

Ford je u okviru manifestacije Ford Futures održane u Belgiji predstavio Fully Assisted Parking Aid sistem automatskog parkiranja koji će pomoći vozačima u takvim situacijama:



Sistem koristi tehnologije koje već postoje u Fordu, kao što je asistencija pri parkiranju, Active Park Assist. Najpre se pomoću ultrazvučnih senzora određuje da li parking mesto dovoljno veliko za automobil. Kada sistem da "zeleno svetlo" za parkiranje, vozač ga aktivira pritiskom na dugme u automobilu ili daljinskom komandom, ako se nalazi izvan vozila.

Tehnologija se još uvek ispituje na prototipovima, a u Fordu kažu da je sledeći korak njena primena u serijskim modelima.

Sličnu tehnologiju potpuno autonomnog parkiranja razvija i kompanija Volvo.

Ford je ranije predstavio još jedan sistem koji je znatno jednostavniji i jeftiniji i koji takođe treba da smanji stres prilikom parkiranja na uskim parking mestima. Reč je odbojniku koji je sakriven u vratima i aktivira se tek pri njihovom otvaranju, kako bi zaštitio ivice vrata i bočne delove susednih vozila na parkingu od oštećenja. Ovaj sistem već se ugrađuje u Fordove automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: