Hyundai ix35 na vodonik

Hyundai je u svojoj fabrici u Ulsanu, u Južnoj Koreji, počeo serijsku proizvodnju modela ix35 sa pogonom na vodonične gorive ćelije.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

10:49

Default images

Prvu seriju ovih automobila, koja broji 17 vozila, naručile su vlasti grada Kopenhagena i oblasti Skane u Švedskoj. Hyundai planira da do 2015. proizvede ukupno 1.000 primeraka modela ix35 koji će koristiti vodonik kao gorivo.

Većina ovih automobila koristiće se u različitim državnim službama ili kao flotna vozila privatnih firmi u Evropi. U korejskoj kompaniji nadaju se da će nakon 2015. godine, sa padom troškova proizvodnje i povećanjem infrastrukture za snabdevanje vodonikom, početi i regularnu prodaju ovih vozila na pojedinim svetskim tržištima.
Hyundai ix35 sa gorivim ćelijama sagorevanjem vodonika proizvodi električnu energiju koja se skladišti u baterijama kapaciteta 24 kWh, a tako dobijena struja pokreće pogonski elektromotor.

Automobil je u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 12,5 sekundi, dok njegova maksimalna brzina dostiže 160 km/h. U Hyundaiju kažu da autonomija kretanja sa punim rezervoarom iznosi do 594 km.

Pročitajte o saradnji Toyote i BMW-a na razvoju tehnologije vodoničnih gorivih ćelija.

Vozili smo Mazdu RX-8 na vodonik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: