Automobili

Sreda, 27.02.2013.

08:49

Volkswagen Golf GTI u Ženevi 2013.

Volkswagen je objavio fotografije i specifikacije novog Golfa GTI uoči njegove premijere na auto-salonu u Ženevi. Automobil se na razlikuje od koncepta koji je prikazan u Parizu, u septembru 2012, a kupci će moći da biraju između dve verzije 2.0 litarskog turbo-punjenog benzinskog motora.

Izvor: B92

Default images

Ljubitelji Golfa GTI nisu morali dugo da čekaju na njegovu sedmu generaciju. Nakon što je na Sajmu automobila u Parizu 2012. predstavljena konceptna verzija, praktično neizmenjeni serijski model biće izložen na predstojećem ženevskom salonu.

Poznavaoci ove verzija Golfa odmah će uočiti tipične detalje na karoseriji po kojima se on razlikuje od standardnog modela. Masku hladnjaka sa teksturom "pčelinjeg saća" definiše karakteristična crvena lajsna, koja je sada produžena i na donji deo farova, i GTI oznaka modela.

Pored zatamnjenih LED stop svetala i spojlera na završetku krova, zadnji deo automobila ukrašavaju dve hromirane izduvne cevi. Tu je i obavezni difuzor, koji je uklopljen u donji deo zadnjeg branika. Ono po čemu se serijski model vizuelno razlikuje od koncepta iz 2012, jesu drugačije dizajnirane 17 inčne alu felne.
Volkswagen ni u enterijeru nije odstupio od svog tradicionalno konzervativnog dizajna. Uz kožni, sportski zasečeni volan, kabina je opremljena sportskim kariranim sedištima, koja su prošivena crvenim koncem.

Sedma generacija Golfa GTI lakša je od prethodne verzije za 42 kg, tako da automobil ima masu od 1.351 kg. U Volkswagenu kažu da je to postignuto pre svega zahvaljujući novoj, lakšoj MQB platformi.
Novi GTI ispod haube ima četvorocilindrični 2.0 litarski turbo-benzinski motor koji u osnovnoj verziji proizvodi 220 ks.

Volkswagen će kupcima ponuditi i dodatni fabrički performantni paket, koji uključuje i unapređenja na pogonskoj jedinici. Oni koji očekuju značajnije povećanje snage ostaće razočarani, s obzirom da ovaj paket obezbeđuje svega dodatnih 10 ks.

Maksimalni obrtni moment od 350 Nm isti je kod obe verzije.
Regularni GTI od 0 do 100 km/h stiže za 6,5 s, uz maksimalnu brzinu od 246 km/h. Performance verzija neznatno je brža i dostiže 250 km/h, a do stotke ubrzava za 6,4 sekunde. Poređenja radi, Golf 6 GTI ubrzavao je od 0 do 100 km/h za 6,9 s.

Kod obe varijante snaga se prenosi na točkove pomoću standardnog šestostepenog ručnog menjača, dok je kao opcija dostupan i šestobrzinski automatik sa duplim kvačilom.

Za bezbedno zaustavljanje staraju se kočnice sa diskovima promera 314 mm na prednjim i 300 mm na zadnjim točkovima. Golf GTI Performance ima napred diskove od 342 mm, dok su oni pozadi prečnika 310 mm.
Kupci u Nemačkoj moći će da naruče novi Golf GTI već od 5. marta, na dan njegove premijere, po ceni od 28.350 evra, dok će se u prodajnim salonima širom Evrope ovaj automobil naći u maju 2013.

Pročitajte o Volkswagenu Golf na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: