Automobili

Ponedeljak, 28.01.2013.

11:13

Mercedes odlaže model na vodonik

Mercedesov model sa pogonom na vodonične gorive ćelije neće se pojaviti pre 2017. godine. Nemački proizvođač u potrazi je za partnerom uz čiju pomoć bi prevazišao probleme koji su se pojavili tokom razvoja ove vrste vozila.

Izvor: B92

Default images

Nakon što je BMW potvrdio da će tesno sarađivati sa Toyotom na polju tehnologije gorivih ćelija, još jedna nemačka kompanija planira da potraži pomoć od drugog proizvođača automobila.

Mercedes razmatra mogućnost da zbog razvoja budućeg modela sa pogonom na vodonik sklopi strateško partnerstvo sa nekom od velikih svetskih auto-kompanija, a na vrhu liste mogućih kandidata nalaze se Renault-Nissan i Ford.

Iako je Mercedes još 2010. godine predstavio koncept vozila koje za pogon koristi vodonične gorive ćelije, u toj kompaniji kažu da ne planiraju da krenu u proizvodnju dok ne uspeju da razviju automobil koji će imati konkurentnu cenu na tržištu. Kao posledica te odluke, Mercedes B klase na vodonik neće se pojaviti pre 2017. godine.

Kako bi smanjio troškove proizvodnje, Mercedes bi mogao da u razvoj uključi i Renault-Nissan i Ford, a korist od takve saradnje imala bi sva četiri proizvođača jer bi zajedničku tehnologiju koristili u budućim modelima sa gorivim ćelijama.

Pročitajte o Mercedesu B klase na električni pogon.

Pročitajte o Mercedesu B klase na prirodni gas.

Mercedes, Ford i Nissan potpisali ugovor o saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: