Škoda Superb premijerno u Srbiji

Kompanija "Autočačak" predstavila je novu Škodu Superb u Srbiji, najveće vozilo u klasi automobila koje proizvodi češka fabrika.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2008.

14:00

Default images

Češka limuzina deli svoju platformu sa VW Passatom, ali nudi nešto više prostora. Uz to, novine su prednja svetla sa promenljivim smerom, novi elektronski klima uređaj i automatska parking asistencija.

U poređenju sa prethodnikom novi Superb porastao je 35 mm u dužinu i 18 mm u širinu, ali je i 8 mm niži. Ono što je suprotno vladajućim trendovima su povećani prepusti i smanjenje međuosovinskog rastojanja za 42 mm.

Škoda je na novom Superbu predstavila i Twindoor, jedinstveni otvarajući sistem vrata prtljažnika koji je osmišljen i patentiran od strane inžinjera Škode. Ovo korisno rešenje omogućava otvaranje samo dela zadnjih vrata, pri čemu može da se ostavi manji prtljag u vozilo ili podizanje celih zadnjih vrata uključujući zadnje staklo, što čini prtljažni prostor značajno fleksibilnijim i prostranijim. Prtljažnik daje 565 litara prostora u osnovnoj ponudi
Tri benzinska i tri dizel motora u rasponu od 77 do 191 kW na raspolaganju su novoj Škodi Superb. Pored manuelnih menjača, ponuda obuhvata automatske DSG menjače i četvrtu generaciju Haldex sistema pogona na sva četiri točka. Svi benzinski motori su opremljeni sa sistemom direktnog ubrizgavanja koji smanjuje potrošnju goriva i poboljša normalan rad motora.

Ponuda benzinskih motora ubraja novi četvorocilindarski 1.4 TSI (92 kW), 1.8 TSI (118 kW) i potpuno novi 3.6 FSI V6 (191 kW). Najsnažnija verzija Superb-a će biće dostupna samo sa automatskim DSG menjačem i pogonom na sva četiri točka. Paleta dizel motora ubraja 1.9 TDI PD DPF (77 kW), 2.0 TDI PD DPF (103 kW) i novi 2.0 TDI CR DPF (125 kW) sa common rail ubrizgavanjem.

Komfornost nove Škode Superb upotpunjena je i sa šest vrsti Audio sistema poslednje geberacije sa Mp3 čitačima, touchscreenom, TV signalom i navigacionim sistemom.Osvetljenje iz retrovizora oko celog vozila ostaje 45 sekundi nakon gašenja motora da obezbedi „čiste cipele“ pri ulasku i izlasku iz vozila. Dodatnu opremu čine i parking asistencija kao i bluetooth konekcija na audio sistem vozila. Nova Škoda Superb dostupna je u šest verzija tekstilnih enterijera i tri verzije kožnih enterijera u tri različite boje.
Svečano predstavljanje nove Škode imalo je i humanitarni karakter, jer će od svakog prodatog automobila "Autočačak" izdvojiti 10.000 dinara i tako dati svoj doprinos akciji "77 žena u 7 dana", B92 i Instituta za onkologiju, radi kupovine novog mamografa.

"Pored toga što uspešno poslujemo želimo da budemo i socijalno odgovorna kompanija koja brine o društvu", istakao je generalni direktor kompanije "Autočačak" Milun Todorović ukazujući da su se uključili u ovu akciju kako bi pomogli kupovinu prvog mobilnog digitalnog mamografa u Srbiji i doprineli kvalitetu preventivne dijagnostike.

Izvršni direktor Škode za južnu i jugoistočnu Evropu Jozef Nehvilka izrazio je zadovoljstvo što je ubrzo posle svetske i evropske premijere novog modela Škode Superb na autosalonu u Ženevi ove godine to najveće vozilo u klasi automobila koje proizvodi češka fabrika predstavljeno i beogradskoj publici.
Kompanija "Autočačak", kako je istaknuto, planira da ove godine u Srbiji plasira 5.000 vozila Škoda, što će od 1996. godine, kada je ova postala generalni uvoznik, dostići broj od 35.000 prodatih vozila.

U odnosu na prošlu godinu, kako je rečeno, prodaja automobila marke Škoda porasla je 30 odsto, što predstavlja odličan rezultat i potvrdu profesionalnog kvaliteta poslovanja kompanije "Autočačak" i njenih 220 zaposlenih radnika, istakao je direktor Škode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: