Apple pretvara Volkswagen kombi u samovozeći automobil

Nakon što su propali pregovori sa Daimlerom i BMW-om, Apple je pronašao novog partnera u Volkswagenu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2018.

11:45

Apple pretvara Volkswagen kombi u samovozeći automobil

Američki IT gigant postigao je dogovor sa nemačkim koncernom o korišćenju modela VW Transporter T6 za testove sistema autonomne vožnje, piše Njujork tajms.

Apple je prvobitno pokušao da sklopi partnerstvo sa Daimlerom i BMW-om, ali su razgovori sa te dve nemačke auto-kompanije propali.

Sporazum koji je tehnološki div iz Kalifornije postigao sa Volkswagenom deo je projekta "Titan" koji je Apple pokrenuo 2015, a koji za cilj ima razvoj i proizvodnju električnog samovozećeg automobila.

Ova IT kompanija za testove na javnim saobraćajnicama u Kaliforniji trenutno koristi 55 SUV vozila marke Lexus, koji su opremljeni sistemima autonomne vožnje razvijenih u Apple-u.
Prema sporazumu sa Volkswagenom dve kompanije će uz pomoć italijanske firme Italdesign zajednički izvršiti potrebna modifikacije na modelu T6 Transporter, kako bi ovo vozilo dobilo električni pogon.

Iz kombija će biti uklonjeni mnogi originalni delovi i sklopovi, uključujući komandnu tablu i sedišta, kako bi se napravilo mesta za dodatne računare, senzore i veliki paket pogonskih baterija.

Tako modifikovan VW Transporter T6 biće testiran na putevima u Kaliforniji, a za volanom će se nalaziti tehničar koji će nadzirati autonomnu vožnju biti spreman da preuzme upravljanje vozilom u slučlaju opasnosti ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: