SAD: Svakog minuta jedan vozač pobegne sa mesta udesa

U poslednjoj deceniji, u SAD se svake godine u proseku dogodi 682.000 saobraćajnih nezgoda nakon kojih vozači koji su krivi pobegnu sa lica mesta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.04.2018.

09:31

SAD: Svakog minuta jedan vozač pobegne sa mesta udesa

Istraživanje koje od 2006. sprovodi američka neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, pokazalo je da, u proseku, svakog minuta bar jedan vozač negde u Sjedinjenim Državama napusti mesto udesa koji je izazvao kako bi izbegao konsekvence.

Podaci otkrivaju i da je samo u 2016. u saobraćajnim nezgodama nakon kojih je jedan od aktera pobegao, poginulo čak 2.049 osoba. To je dramatično povećanje od 60% u odnosu na 2009. godinu, kažu u organizaciji koja je sprovela istraživanje.

Navodi se da su 65% poginulih u takvim nesrećama pešaci i biciklisti.

Podaci pokazuju i da je skoro petina poginulih pešaka u poslednjih deset godina u SAD smrtno stradala u saobraćajkama posle kojih su krivci bežali sa mesta nesreće.

U AAA kažu da, iako su neke od saobraćajnih nezgoda u kojima su nastradali pešaci i biciklisti bile neizbežne, mnoge su mogle da se spreče da su vozači bili oprezniji, skoncentrisaniji i da su pažljivije pratili situaciju u saobraćaju, kao i da su bili strpljiviji prilikom obilaska pešaka i biciklista na putu.

Napuštanje mesta saobraćajne nezgode je kažnjivo i povlači različite konsekvence, u zavisnosti od toga kakve su posedice udesa. Sa druge strane, ostanak na licu mesta i pravovremeno pozivanje policije i hitne pomoći mogu da spasu život povređenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: