Guše se u saobraćaju, 2,4 automobila po domaćinstvu

Najnovija studija pokazuje da saobraćaj u Los Anđelesu ne pokazuje znake poboljšanja, uprkos unapređenju javnog prevoza, jer stanovnici ove metropole kupuju sve više automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

10:36

Guše se u saobraćaju, 2,4 automobila po domaćinstvu
Foto: Nemanja Panteliæ

Prema istraživanju koje je sproveo Saobraćajni institut Univerziteta Kalifornija, u periodu od 2000. do 2015. broj privatnih automobila u južnoj Kaliforniji porastao je sa 1,7 na 2,4 po domaćinstvu.

Studija otkriva i da je rast broja vozila po domaćinstvu veći kod doseljeničkih porodica i stanovnika sa niskim primanjima.

Inače, vlasti u južnoj Kaliforniji, koja obuhvata i grad Los Anđeles, dosta investiraju u razvoj sredstava javnog saobraćaja, kako bi se smanjile gužve na putevima u tom delu zemlje.

Od 1990. godine do danas izgrađeno je više od 160 km lake i teške gradske železnice. Pored toga, regionalna železnička mreža u južnoj Kaliforniji u istom periodu je uvećana za preko 850 km nove pruge.

Uprkos svemu tome, stanovnici ovog dela zemlje nedovoljno koriste sredstva javnog prevoza, pa je njihova popunjenost u 2017. bila na najnižem nivou u poslednjih 8 godina.

"Danas javni prevoz u Los Anđelesu i okolini koristi relativno uzak krug stanovništva, iako se oni redovno voze javnim gradskim saobraćajem. Da bi se osigurala zdrava budućnost saobraćaja u ovom delu Kalifornije, potrebno je obrnuti stvari i nastojati da se baza redovnih putnika znatno proširi, pa makar oni koristili autobuse i vozove samo povremeno", ističu autori studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: