Novi S60 osvaja dizajnom, Volvo napada i Golf

Prošlo je sedam godina otkako je Volvo lansirao poslednju generaciju kompaktnog sedana S60. Naslednik stiže uskoro i privlači veliku pažnju.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 24.12.2017.

14:20

Novi S60 osvaja dizajnom, Volvo napada i Golf
Spekulativni render: S60 (Foto: Moto1.com)

Nova, treća generacija očekuje se u krajem 2018. ili najkasnije početkom 2019, a nedavno su procurele i prve slike koje predstavljaju mogući izgled ovog popularnog sedana.

Volvo je pre nekoliko godina privukao veliku pažnju svojim novim dizajnom, gde je pre svih elegancijom odskakao SUV XC90, posle njega S90 i V90, a nakon što su svet dana ugledali potpuno novi XC60 i prvi put se pojavio XC40, vreme je došlo da se unapredi i tandem sedan S60 i karavan V60.
Spekulativni render: V60
S obzirom na prvi render koji se pojavio, S60 deluje više nego privlačno. Do sada je poznato da će i ovaj model biti baziran an SPA platformi, a očekuje se niz četvorocilindričnih motora, među kojima bi najsnažnija verzija bila T8 sa plug-in hibridnim pogonom.

Oni kojima je privlačnija ili potrebnija manja verzija S60, Volvo je najavio model S40 sa konceptom 40.2. To je prvi automobil švedskoj proizvođača koji će biti izgrađen na novoj platformi nazvanoj CMA (Compact Modular Architecture), a trebalo bi da zaživi narednih godina.
Spekulativni render: S40
Pogonska linija sadržaće četvorocilindraše u dizel izvedbi D3 i D4, potom T4 i T6 benzince, te jedan trocilindarski agregat T3. Ovaj savremeni hečbek bi trebalo da bude dostojna konkurencija dominantnoj nemačkoj trojci – VW Golfu, Audiju A3, BMW serije 1.

Treća generacija S60 će se proizvoditi u novoj, šestoj Volvovoj fabrici (po dve u Evropi i Kini, jedna u Maleziji) koja je izgrađena u SAD, u blizini Čarlstona u Južnoj Karolini. Planirana je proizvodnja oko 60.000 vozila godišnje, a maksimalni kapacitet 500 miliona dolara vredne fabrike je 100.000 vozila godišnje.

Volvo, koji je u vlasništvu kineske kompanije Geely, uložiće u fabriku još pola milijarde dolara i zaposliti dodatnih 1.900 radnika, pa će ih u ukupno biti oko 3.900.

Izvor: Motor1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: