Nema vozača, nema problema: Finski samovozeći minibus

Posle serije uspešno izvedenih probnih vožnji u Helsinkiju, uprava glavnog grada Finske najavila je da će minibusevi bez vozača početi redovno da saobraćaju kao deo sistema javnog transporta.

Podeli

Proizvođači automobila već godinama u svoja vozila postepeno uvode sisteme za autonomnu vožnju, koji će jednog dana omogućiti da se na ulicama nađu potpuno samovozeći modeli u kojima će i "vozač" biti samo običan putnik.

U poslednje vreme, slične tehnologije testiraju se i u teretnim vozilima i u autobusima. Finska će biti jedna od prvih zemalja u kojoj će se putnici u javnom gradskom prevoziti u minibusevima bez vozača.

Vozila na autobuskoj liniji RoboBusLine počeće da saobraćaju od jeseni u Helsinkiju, čime će biti označen prelazak sa eksperimentalne faze, na redovnu vožnju minibuseva bez vozača.

U dosadašnjim probnim vožnjama učestvovala su dva samovozeća električna minibusa EasyMile EZ10, a vožnja se odvijala na kratkim deonicama od oko pola kilometra u helsinškoj četvrti Hernesaari. Tokom testiranja, u minibusu se ipak nalazio vozač koji nije upravljao vozilom, već je bio prisutan kako bi reagovao u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Vlasti Helsinkija za sada nisu predvideli da RoboBusLine bude zamena za standardne, velike gradske autobuse koji saobraćaju na dužim linijama, već će se koristiti na kraćim relacijama u užem gradskom jezgru, nakon što se putnici dovezu u centar drugim sredstvima javnog saobraćaja.

Druga funkcija koju bi minibusevi bez vozača mogli da imaju jeste da prevoze putnike od regularnih autobuskih stanica, do njihovih domova u određanom delu grada ili kvartu, čime bi se lokalno smanjila potreba za korišćenjem automobila.

Na taj način, ova električna vozila predstavljaće nadogradnju postojećeg sistema javnog prevoza.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otvoren novi Mazdin salon u Nišu / FOTO

Mazdin ovlašćeni partner, Auto M.G. Commerce, otvorio novi prodajno-servisni centar u Nišu koji se prostire na skoro 1.000 kvadratnih metara. U ponudi je kompletna gama Mazda vozila, flota test automobila, kao i kupovina staro za novo.

Vesti sreda 18.10. 10:16 Komentara: 11

Kako izgleda bazični VW Polo / FOTO

Na promotivnim fotografijama novih modela uglavnom se mogu videti bogato opremljene verzije automobila, ali Volkswagen je smelo odlučio da, barem za nemačko tržište, prikaže kako izgleda novi Polo u osnovnoj, ogoljenoj varijanti.

Vesti utorak 17.10. 10:32 Komentara: 75
strana 1 od 1278 idi na stranu