Kako izgleda nova Kia Rio

Korejski proizvođač objavio je dizajnerske skice nove generacije modela Rio, uoči zvanične premijere zakazane za predstojeći auto-salon u Parizu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

12:01

Kako izgleda nova Kia Rio

Iako crteži ne predstavljaju potpuno vernu sliku novog modela, može se zaključiti da se Kia odlučila za nešto agresivniji dizajn spoljašnjosti automobila, pri čemu su zadržane stilske veze sa prethodnikom.

Na skicama je prikazan hečbek model sa 5 vrata (još uvek aktuelni Rio proizvodi se i u verziji sa 4 vrata), a osim tradicionalnih predimenzioniranih točkova i lukova blatobrana, što je karakteristično za sve dizajnerske crteže, dobili smo prilično realističan uvid u izgled farova, stop svetala i maske hladnjaka.
Dizajn automobila proizvod je saradnje Kijinih studija u Nemačkoj i Kaliforniji, uz superviziju glavnog dizajnerskog centra iz Južne Koreje. Stilske novine primetne su i u kabini, koja ima moderniji izgled u odnosu na odlazeću generaciju modela Rio, uz neizbežan dominirajući ekran multimedijalnog uređaja i redukciju broja dugmića na komandnoj tabli.
Rio je veoma značajan model u gami korejskog proizvođača, s obzirom da je sa 473.000 isporučenih jedinica u 2015. ovaj automobil globalno najprodavanija Kija u svetu.

Za sada nije otkriveno mnogo tehničkih detalja, ali poznato je da je međuosovinsko rastojanje veće u odnosu na prethodnika, što garantuje više prostora za putnike na zadnjim sedištima. Aktuelna verzija ima prtljažnik od 288 do 974 l, u zavisnosti od toga da li su zadnja sedišta uspravljena ili oborena, a naslednik će, kako kažu u Kiji, nadmašiti ove brojke.

Proizvođač je najavio i najsavremenije načine integracije mobilnih uređaja u vozilu, poput Android Auto i Apple CarPlay sistema. Motorizacija će se oslanjati na sestrinski Hyundai i20, od koga će novi Rio pozajmiti trocilindarske 1.0 T-GDI turbo motore sa 100 i 120 ks.

Više detalja biće poznato 29. septembra, kada će Kia Rio za 2017. imati zvaničnu premijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: