Saudijska Arabija i žene vozači

Religijski akademici u Saudijskoj Arabiji pripremili su izveštaj o posledicama koje bi dozvola ženama da voze automobile imala na ponašanje žene u ovoj monarhiji.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2011.

12:15

Default images

Taj izveštaj iznet je Šura savetu, sastavljenom od 150 muškaraca, koji savetuje kralja Abdulaha.

Savet je izneo ultrakonzervativne stavove koji će kralju doneti dodatni pritisak po pitanju izdavanja vozačkih dozvola ženama, koje je poslednjih meseci postalo politička tema u Saudijskoj Arabiji.

Naime, u izveštaju stoji kako će dozvola ženama da voze rezultirati njihovim stupanjem u seksualne odnose pre braka.

Aktivista za ljudska prava Valid Abu Alkhair kazao je za agenciju AP kako u izveštaju stoji da će "žene vozači izazvati duboko srozavanje morala i uzrokovati rast prostitucije, pornografije, homoseksualnosti i razvoda".

Profesor Subi, predvodnik skupine koja je izradila "studiju", u izveštaju je opisao kako se jednom zatekao u kafiću u jednoj arapskoj zemlji u kojoj je ženama dozvoljeno da voze i imaju prijateljice, te da ga je pri tom jedna od žena "značajno pogledala i napravila gest kojim mu je dala do znanja da je slobodna".

"Eto šta se događa kada dopustite ženama da voze", zaključio je Subi.

Još nije poznato šta će vlasti odlučiti po ovom pitanju, ali aktivisti sumnjaju da će konzervativni savetnici verovatno nagovoriti kralja Abdulaha da zadrži postojeće stanje, iako je kralj u poslednje vreme pokazao neke reformatorske naznake.

On je nedavno “pomilovao” jednu ženu koja je osuđena na kaznu bičevanja upravo zbog toga što je vozila automobil.

Izvor: B92, index.hr

Verska policija protiv žena vozača

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: