Auto-pilot odvezao do bolnice vozača kome je pozlilo

Vlasnik Tesle X, kome je iznenada pozlilo tokom vožnje autoputem, tvrdi da mu je auto-pilot pomogao da preživi, tako što je umesto njega upravljao vozilom do prve bolnice udaljene 30-tak km.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2016.

09:16

Auto-pilot odvezao do bolnice vozača kome je pozlilo
Ilustracija: auto-pilot na delu u Modelu S (Screenshot)

U poslednje vreme sistem za automatizovanu vožnju koji Tesla Motors nudi u svojim modelima najčešće se spominjao u kontekstu saobraćajne nezgode u kojoj je vozač Modela S izgubio život na jednom autoputu u Floridi. Prema do sada dostupnim informacijama o ovoj nesreći, automobil u kome se nalazio nastradali u momentu udesa je bio u auto-pilot modu.

I dok je taj slučaj još uvek pod istragom, jedan vlasnik Tesle u saveznoj državi Misuri imao je dijametralno drugačije iskustvo sa sistemom za automatizovanu vožnju.

Advokat Džošua Neli (37) kupio je svoj Model X u julu. Vozeći svakodnevno ovaj električni krosover autoputem od kuće do posla i nazad, Neli je isprobao i auto-pilot mod i ubrzo je stekao poverenje u njega.

Jednog dana krenuo je kući iz kancelarije, koja je od njegovog doma udaljena oko 45 minuta vožnje, kada je osetio jak, oštar bol u abdomenu. Bol nije prestajao, pa je Neli nazvao svoju suprugu iz automobila. Ona ga je posavetovala da odmah ode u obližnju bolnicu, koja se nalazi 30 km dalje, pored autoputa.
Tesla Model X
Ispostavilo se da je žena u pravu jer su mu doktori u bolnici dijagnostikovali plućnu emboliju (tromb u krvnom sudu u plućima). Da nije na vreme potražio medicinsku pomoć, mogao je da umre.

Međutim, pitanje je da li bi Neli uspeo samostalno da doveze Model X do bolnice, jer prema njegovim rečima u tom trenutku nije bio fizički u stanju da vozi. Umesto njega, to je učinio auto-pilot koji je upravljao vozilom 30-ak kilometara, gotovo do bolničkog parkinga. Naime, medicinski centra nalazi se pored isključenja sa autoputa, pa je vozač morao da preuzme upravljač samo da bi skrenuo sa isključenja na parking.

Neli je nakon ukazane pomoći pušten kući istog dana, a doktori su mu rekli da je imao sreću da je preživeo.

Iako bi možda bilo preterano reći da bi vozač umro da nije bilo auto-pilota (kako sam kaže, mogao je i da se zaustavi pored puta i pozove hitnu pomoć telefonom), tehnologija "samovozećeg automobila" svakako je dobro odradila posao za koji je projektovana - Model X prešao je bez problema deonicu autoputa dok je vozač bio onesposobljen.

Izvor: Motor1.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: