Premijera: MINI Countryman za 2017.

MINI je predstavio drugu generaciju krosovera Countryman i time zaokružio aktuelnu gamu modela ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

11:21

Premijera: MINI Countryman za 2017.

Poslednji u nizu vozila iz nove generacije automobila sa značkom MINI je Countryman za 2017. Objavljeni su tehnički detalji i fotografije ovog modela, dok će zvanično pojavljivanje pred publikom novi Countryman imati u polovinom novembra, na sajmu automobila u Los Anđelesu.
Kada je 2010. lansirana prva generacija luksuznog malog krosovera, ovaj model bio je najveći automobil u proizvodnom programu MINI-ja. U međuvremenu, pojavio se novi Clubman, koji mu je preoteo tu titulu. Countryman će od sada ponovo biti najveći, s obzirom da je druga generacija porasla 200 mm u dužinu, u odnosu na odlazeći aktuelni model.

Novi MINI-jev krosover širi je za 30 mm, dok je međuosovinsko rastojanje veće za 75 mm, pa je, što se toga tiče, Countryman sada u rangu nekih kompaktnih premijum SUV modela, kao što su BMW X1 ili Audi Q3.
MINI kaže da je zahvaljujući porastu rastojanja između dve osovine, kabinski prostor sada znatno komforniji, pa je u Countryman moguće udobno smestiti 5 odraslih putnika.

Od većih dimenzija karoserije profitirao je i prtljažnik koji je prostraniji za 220 l nego ranije i raspolaže zapeminom od 450 l, sa uspravljenim sedištima, do 1.309 l, sa preklopljenim naslonima.
Letimičan pogled na automobil otkriva da se MINI držao oprobanog dizajna koji mu je doneo rezultate u prvoj generaciji modela Countryman. Ipak, promene su vidljive na maski hladnjaka, prednjem braniku i farovima, dok su stop svetla i zadnji branik preoblikovani u skladu sa najnovijom gamomom vozila ovog proizvođača.

Osim toga, udubljenje koje se pruža duž donjih delova vrata, naglašenije je nego kod prethodnika.

Slično je i u kabini gde je MINI primenio neka rešenja koja smo već videli na aktuelnom hečbeku sa 3 i 5 vrata, uključujući i veliki ekran multimedijalnog sistema koji dominira središnjim delom komandne table.
Countryman 2 postavljen je na UKL2 mehaničku platformu BMW grupe, koju deli sa ostalim MINI i kompaktnim BMW modelima. Zahvaljujući novoj platformi, Countryman će po prvi put biti dostupan i u Plug-in hibridnoj varijanti.

Što se tiče pogonskih jedinica, kupci će u početku moći da biraju između dva benzinca i dva dizelaša. Bazni MINI Cooper Countryman opremljen je 1.5 litarskim trocilindarskim benzinskim motorom sa 136 ks (100 kW) i 220 Nm, dok snažnijii Cooper S pogonsku snagu dobija od četvorocilindarskog 2.0 litarskog benzinca sa 192 ks (141 kW) i 280 Nm.
Dizel ponudu otvara MINI Cooper D Countryman, koji ispod haube krije takođe četvorocilindarsku 2.0 jedinicu. Ovaj motor razvija 150 ks (110 kW) i 330 Nm. Kome to nije dovoljno, može da odabere Cooper SD, koji iz motora iste zapremine izvlači 190 ks (140 kW) i 400 Nm.

Oba benzinca i Cooper D standardno su opremljena šestobrzinskim manuelnim menjačem, a Cooper verziju moguće je naručiti i sa opcionim šestostepenim automatikom. U Cooper SD standardno se ugrađuje osmostepeni automatski menjač, koji je dostupan kao doplatna opcija i u modelima Cooper S i Cooper D.
MINI Countryman 2 isporučuje se sa prednjim pogonom, a ALL4 sistem može se doplatiti kod sve četriri verzije automobila. Ekstremna, John Cooper Works varijanta uslediće 2017. godine, a očekuje se da će biti pogonjena 2.0 benzincem iz Clubmana JCW, koji raspolaže sa 231 ks.
MINI Plug-in hibrid
Pomenuti Plug-in hibrid pozajmio je pogonski sistem iz modela BMW 225xe, što znači da pored 1.5 litarskog benzinskog trocilindraša sa 136 "konja" raspolaže i sa elektromotorom snage 88 ks.

Benzinac pokreće prednje, a elekrični motor zadnje točkove hibridnog Countrymana. Ukupna kombinovana snaga dva agregata je 224 ks, a maksimalni obrtni moment 385 Nm.
MINI Plug-in hibrid
Automobil je u stanju da se kreće isključivo na struju, brzinama do 125 km/h, pri čemu može da pređe najviše 40 km, pre nego što se baterije isprazne. MINI tvrdi da je kombinovana, fabrički deklarisana prosečna potrošnja samo 2 l/100 km, a CO2 emisija svega 49 g/km.
MINI Plug-in hibrid
Prodaja novog MINI Countrymana počeće 2017, kada će biti poznat i cenovnik.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: