Srbija

Subota, 08.12.2007.

09:00

Đelić: Do kraja godine odluka o NIS

Vlada Srbije će do kraja godine doneti odluku o strategiji privatizacije NIS-a i Petrohemije u Pančevu.

Izvor: Beta

Default images

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da "se sigurno zna da će ta privatizacija biti istovremena za oba preduzeća, ali se razmatra da li će ona biti manjinska ili većinska i da li će oba preduzeća biti prodata istom strateškom partneru ili različitim".

On je dodao da je posle mnogo diskusije potvrđeno da je optimalno da postoji jedan strateški partner za oba preduzeća, ali nije isključeno ni da budu dva strateška partnera.

Đelić je ocenio i da su radnici NIS-a pohlepni jer žele da kroz podelu akcija dobiju od 50 do 100 hiljada evra po zaposlenom.

"Oni su uvek imali privilegovan položaj, plate veće od proseka i sigurna radna mesta, i sada najavljuju štrajk jer žele da dođu do tog iznosa kroz akcije. To ne dolazi u obzir i Vlada je solidarna oko toga", rekao je Đelić.

Komentarišući najavu štrajka zaposlenih u NIS-u za 21. decembar, on je kazao da je na primeru štrajkova u pravosuđu i obrazovanju Vlada pokazala da neće popustiti pritiscima.

Djelić je naglasio da radnici NIS-a ne mogu biti izjednačeni sa drugim gradjanima jer nisu bili u opasnosti da im preduzeće propadne. "Oni će dobiti četiri puta više od običnih građana, ili oko četiri hiljade evra, i Vladi se čini da je to razumna socijalna ravnoteža u društvu", dodao je potpredsednik Vlade.

On je ukazao i na to da će NIS i Rafinerija nafte Pančevo, uskoro doživeti najveći investicioni ciklus od svog osnivanja što će zaposlenima doneti stabilna radna mesta i mogućnost da budu vlasnici akcija sopstvenih preduzeća.

Sindikati NIS-a 21. decembra stupaju u štrajk

Sindikati Naftne industrije Srbije (NIS) stupiće 21. decembra u štrajk koji će trajati do izmene modela podela besplatnih akcija javnih preduzeća. Predstavnici sindikata zahtevaju da se u privatizaciji NIS-a proda samo manjinski paket akcija tog preduzeća.

Predsednici Veća Samostalnog sindikata energetike i petrohemije Srbije i Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija Nezavisnost, Veljko Milošević i Aleksandar Titović, kazali su da i ti sindikati podržavaju NIS i da će aktivnostima stati uz njih u drugim javnim preduzećima koja su predmet privatizacije.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a Goran Takić je izneo procene da se NIS može prodati za približno 2,5 milijardi evra i ocenio nerealnim očekivanje da će 15 odsto prihoda od najavljene prodaje šest javnih preduzeća biti dovoljno da četiri miliona građana dobije po hiljadu evra.

Potpredsednik sindikalne organizacije NIS-a Veljko Žunić kazao je da Dinkić treba da se izvini radnicima NIS-a zato što je rekao da su "pohlepni" ukoliko budu štrajkovali tražeći da dobiju 15 odsto akcija, dodavši da im 15 odsto pripada po postojećem Zakonu o privatizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: