"Istorijski masakr koji se pamti": Nacionalni spomenici "vešticama" planirani u skoro 20 gradova

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija veštica počela je kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije, sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja takozvanih veštica u srednjem i novom veku.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.06.2023.

09:01

Foto: EPA-EFE/Andrea Merola

Kako prenosi ''NL tajms'', spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene. U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

"Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije", navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama.

"Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal. Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtve.

One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja. Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: