- Vesti -

Organizatori Parade ponosa: "Zloupotrebljavaju fotografije učesnika" FOTO

U subotu je održana velika parada u okviru Evroprajda, koji su organizatori nazvali istorijskim događajem, međutim, pojedine scene sa šetnje bacile su senku na pobedu LGBT zajednice u Srbiji.

Sanja DojkićIzvor: B92
Podeli
Foto: Sanja Dojkić/B92.net
Foto: Sanja Dojkić/B92.net

Po društvenim mrežama šire se fotografije u kojima, između ostalog, oskudno odevena osoba sugestivno pozira ispred Crkve Svetog Marka, kao i ispred tzv. gej Isusa.

Nisu izostali komentari kojima se LGBT zajednica naziva "bolesnom", pored drugih krajnje diskriminatornih izraza, zbog odluke da pojedinci učestvuju u šetnji na ovakav način, i te slike koriste se masovno na društvenim mrežama za diskreditovanje kako Prajda, tako i pripadnika LGBT zajednice.

Spekuliše se u pojedinim medijima i da su pojedinci tokom šetnje uzvikivali parole "Republici Kosovo", kao i da su Albanci sa Kosova pravili sugestivne fotografije ispred srpskih svetinja u Beogradu.

Organizatori su objavili saopštenje nakon pisanja pojedinih medija.

"Beograd prajd ne podržava bilo koji vid ponašanja tokom Prajd šetnje i koncerata koji nije u skladu sa prethodno izdatim upustvima i zakonima Republike Srbije", navode, te nastavljaju:

Foto: Printskrin/B92.net/Instagram:belgradepride
Foto: Printskrin/B92.net/Instagram:belgradepride

"Žao nam je ukoliko je došlo do povrede religijskih i nacionalnih osećanja, nećemo dozvoliti da pojedinačni slučajevi zasene istorijsku važnost jučerašnjeg Europride-a, ujedno i najmasovnijeg Prajda u našoj zemlji do sada", zaključili su.

Stupili smo u kontakt sa organizatorima da nam obrazlože od čega tačno se ograđuju u ovom saopštenju.

Foto: Sanja Dojkić/B92.net
Foto: Sanja Dojkić/B92.net

"Ovo se konkretno odnosi na fotografije pojedinih učesnika Prajda koje prenose pojedini portali i desničarske grupacije, a koje se zloupotrebljavaju kako bi se diskreditovala suštinska poruka koju je subotnji skup poslao", navode nam iz organizacije Beogradskog Prajda.

Dodali su da policija snosi deo odgovornosti za događaje u subotu.

"Nismo imali gejtove, te nismo mogli da imamo adekvatan ulaz na kojem bi naša uputstva mogla da budu uvažena", poručili su nam iz organizacije.

Kako je izgledao Evroprajd u subotu, koji je posetilo 10.000 ljudi, pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu