Tesla je rođen na današnji dan pre 165 godina: Čovek koji je izmislio 20. vek još uvek sporna tema

Nikola Tesla, jedan od najznačajnijih naučnika i inovatora u istoriji čovečanstva, rođen je na današnji dan pre 165 godina. Ovaj velikan iza sebe je ostavio više od 700 izuma i ne čudi što se oko njega i danas svađamo čiji je. Nedavno je vlasnik kompanije "Tesla" Ilon Mask ponovo posvađao Srbe i Hrvate komentarišući na Tviteru vest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj, kada je napisao da je Tesla rođen u Hrvatskoj, od srpskih roditelja.

Život

Izvor: B92

Subota, 10.07.2021.

11:21

Tesla je rođen na današnji dan pre 165 godina: Čovek koji je izmislio 20. vek još uvek sporna tema
Foto: Profimedia

Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save bila je ponovni povod da hrvatski mediji pišu kako je Tesla zapravo bio Hrvat i od 2016. ne prestaje.

"Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856., ali je gotovo celi život radio u SAD, gde je i ostvario sve izume. Umro je u Njujorku 1943. u dobi od 87 godina", stoji u tekstu u riječkom Novom listu iz tog perioda.

Tesla je imao i američko državljanstvo.

Danas, 78 godina posle njegove smrti, Amerika se upravo poziva na državljanstvo, Srbi na poreklo, a Hrvati na zemlju rođenja. Poslednjih godina manje dolazi do izražaja američka strana, dok su zagovornici srpskog i hrvatskog stava mnogo glasniji.

A šta su činjenice?

Rođen u Smiljanu (tada deo Austrugarske, danas Hrvatske), ali je gotovo ceo život proveo u SAD, gde je i napravio sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su naizmenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korišćenje X zraka, laser... Nimalo nećemo preterati ako kažemo da su njegovi izumi promenili svet.

Poslednje godine života proveo je u hotelu “Njujorker” u Njujorku. Živeo je u apartmanu broj 3327 na 33. spratu, gde je i preminuo.

Na godišnjicu njegove smrti, podsećamo vas na neke zanimljivosti o ovom genijalcu.

Tesla i Edison

Tesla i Edison radili su zajedno kratko vreme. Edison je Tesli obećao 50.000 dolara ako mu pomogne s projektom, ali je kasnije rekao da se samo šalio, pa je Tesla iste sekunde prekinuo suradnju. Tesla i Markoni

Do 1943. godine Guljemo Markoni je smatran pronalazačem radija, ali tada mu je Vrhovni sud oduzeo patentno pravo i dodelio ga Nikoli Tesli jer je dokazano da je Teslin patent stariji.

Tesla motors

Ilon Mask nazvao je svoju kompaniju Tesla motors u čast ovom velikom naučniku. Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku, Mask je rekao da, iako je Edison "svoje izume učinio dostupnim svetu", Tesla zaslužuje "malo više pažnje u društvu".

Nagrada "Nikola Tesla"

Svake godine naučnicima i pronalazačima dodeljuje se nagrada “Nikola Tesla” za izvanredan doprinos na području električne energije.

Tesla i slava

Teslu je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava već isključivo izumi koji će promeniti svet.

Nobelova nagrada

Agencija Rojters je 6. novembra 1915. godina javila da su Tesla i Tomas Alva Edison dobitnici Nobelove nagradu za fiziku, ali je ista agencija istog dana obznanila da su ipak nagrađeni Vilijam Henri Breg i Lorens Henri Breg. Glasine kažu da Tesla nije hteo da deli nagradu sa Edisonom, smatrajući da on nije naučnik.

Nesanica

Tesla je tvrdio da je spavanje gubitak vremena i zato je spavao samo nekoliko sati dnevno.

Svemir

Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla, te krater na Mesecu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: